Önteltség azt hinni, hogy tarolni fogok

2011.02.11. 16:41
A sportlövészet kortalan sportág, 60 évesen olimpiai bajnokot is adott, a 46 éves Igaly Diána nem esélytelen, hogy kijusson a londoni olimpiára, még ha csak négy verseny is van hátra, amelyen megszerezheti a jogot. A 2004-es olimpia bajnoka elszánt, nem tekint a múltba, várja az adrenalint.

Igaly január végén ünnepelte 46. születésnapját, kevéssel azután meghozta a döntést: visszatér.

„Nem vagyok az állandóan a segítségért kujtorgó típus, nem is tartom magam problémás sportolónak, nekem csak az volt a fontos, hogy edzeni tudjak, és ha esetleg tényleg komoly segítségre szorulok, akkor legyen mellettem valaki. Ez a Magyar Olimpiai Bizottság jelenleg, ezúton is köszönöm nekik, ezért is mentem először hozzájuk, hogy tudassam: nem hagytam abba, csak felfüggesztettem a versenyeket.”

„Tele vagyok ambícióval, motivációval, abból nincs hiányom. Ha kényszerpályára is kerültem, annyira szeretem a lövészetet, hogy nem tudok elszakadni tőle. Még egy olyan időszakot nem szeretnék átélni, mint az előző olimpia előtt, mert az eléggé kegyetlen volt, megtörni mégse tudott. Lelkis típus vagyok, akkor tudom a legtöbbet kihozni magamból, ha maximális nyugalom van köröttem. Most van egy reménysugár, hogy teljes nyugalom lesz, és belenyugszanak abba, hogy ezen a negyven éve létező lőtéren, az erdő szélén, magányosan, csendben és szerényen edzek naponta kétszer, ahogy a múltban is” – mondta Igaly, aki akkor kapta keresztnevét a vadászat istennője után, amikor itthon ezt a nevet még nem lehetett anyakönyvezni.

Igaly Diána 2004-ben
Igaly Diána 2004-ben

„Csak azt szeretném, ha már nincsenek mellettem, ellenem se legyenek” – kesergett 2006 augusztusában. Akkor kivert kutyának érezte magát, a szülei által épített lőtérről kitiltották, mert zavarta az ott lakók nyugalmát.

A pekingi olimpián nem tudta megvédeni a címét - tizenharmadik lett -, de már az nagy siker volt, hogy ilyen körülmények után egyáltalán kijutott.

A múlttal már nem szeretne foglalkozni, kit zavart és mennyire. „Felesleges ezen a rágódni, mert akkor csak elfecsérelem a meglévő energiáimat, akkor pedig nem sikerülhet a nagy célom, a londoni olimpia. Amiért így is meg kell feszülnöm, mert összesen négy verseny lesz, amelyen meg tudom szerezni a kvótát, hiszen Ausztráliába és Chilébe a távolság miatt nem utazom el. Előfordulhat, hogy Pekingben ott leszek, de addigra olyan formába kellene kerülnöm, hogy legyen esélyem.”

A pekingi Vk április huszadika körül lesz, ennél fontosabb, hogy a nyár eleji maribori versenyre, valamint az augusztus eleji belgrádi Eb-re már topformában legyen. Utóbbin két olimpiai helyet osztanak ki azok között, akik még nem szereztek korábban.

„Nagyon bízom magamban, és örülök, hogy így döntöttem. Mindent egy lapra teszek fel azért, hogy elérhessem ötödik olimpiámat. Persze akkor sem fogok a kardomba dőlni, ha nem sikerül, de úgy lenne kerek a pályafutásom. Nem tudom, tartanak-e tőlem, hogy újra megjelenek, én mindenesetre tisztelem őket, és biztosan izgulni fogok."

„Sohasem szoktam azt figyelni, mennyit érnek el a riválisok, csak magammal harcolok, magamra figyelek az elejétől a végéig. Két évet még sohasem hagytam ki, elsülhet nagyon jól és negatívan is a dolog. Bugyutaság, önteltség lenne azt hinni, hogy mostantól tarolni fogok, mert csak kiestem a versenyhangulatból, amit nehéz visszaszerezni. Mert ugyan a kezem gyorsan rááll a korongokra, de mégiscsak egy idegi sportról beszélünk, és a mentális felkészülésnél nincs fontosabb. Rég volt, hogy emelkedett az adrenalinszintem, a pulzusom, a versenyekkel járó stresszt rég éltem át. Ebbe kell minél gyorsabban visszarázódni, mert nincs sok időm.”

Igaly büszke a korára, de nem érzi, hogy példakép lenne. „Ha így gondolják, köszönöm, az emberek szeretetét persze érzem, nem is lehet nem érezni a törődést. Ha 46 évesen példát tudnék mutatni, még boldogabb lennék.”

A kétszeres világbajnok a futóedzéseket már elkezdte, külföldi edzőtáborokat is tervez, hogy minél jobb formába kerüljön.

Igalynak olimpiáról bronzérme is van az aranya mellett, ezüstje nincs, egyelőre nem terve, hogy teljes legyen a kollekció, de csodás lenne, ha sikerülne.