Augusztus 1. nagy nap lehet az olimpián

2011.02.17. 11:03
Az első nap már lehet több érmünk is a 2012-es londoni olimpián, de augusztus elsején négy sportágban is komoly esélyesünk versenyez. Kész a program.

A 2012-es londoni olimpia szervezőbizottsága a hivatalos honlapján közzétette a programot és a jegyárakat. A hagyományosan olcsó belépők is drágák lesznek, az etoni kajak-kenu döntőkre 35 font legolcsóbb jegy, vagyis tízezer forint alatt nem lehet megúszni, ami a pekingi 2-3 ezres jegyárhoz valamint az athéni 4-5 ezreshez képest kiugróan magas. Az úszódöntőkre a a legrosszabb helyre szóló jegyért is legalább ötven fontot kell fizetni.

Valamennyi olimpia első hetén a vívókra és az úszókra kell figyelni, a tétel most annyiban módosul, hogy cselgáncsozók eredményeit is fokozottan érdemes nézni, mert a világranglista első tíz helyezettjében jelenleg négy magyar versenyző is van.

Már látszik, hogy az augusztus elseje lesz nagyon erős magyar szempontból, Gyurta Dániel a 200 mell, Hosszú Katinka a 200 pillangó döntőjében úszhat, legalább éremre mindketten esélyesek. Ezen szerdán lesz a 70 kilós dzsúdós Mészáros Anett döntője, Boczkó Gábor vív a párbajtőr egyéniben, a világbajnok Sidi Péter légpuskával lő.

Úszásban amúgy már rögtön az első napon, július 28-án lehetnek érmeink, Cseh László és Hosszú Katinka érdekelt 400 vegyesen. A nagy reménység, Biczó Bence, aki az amerikaiak szerint is megszoríthatja Michael Phelpst, július 31-én versenyezhet.

A második hét eleje nekünk általában gyenge, most ez az változik, mert Sidi hétfőn a 3x40 lövéses összetettben áll lőállásba, szerdán pedig már aranyakat osztanak a kajak-kenusoknál. A címvédő Vajda Attila mellett a női négyes versenyét is azon a napon (augusztus 8.) rendezik, a négyes az olimpia óta nem kapott ki vb-n.

Az Eb-bronzérmes diszkoszvető Fazekas Róbert döntője is erre a napra esik, és esetleg Kiss Dánielért is szurkolhatunk a 110 méteres gátfutás döntőjében.

A kajakosoknál a csütörtök is erős, mert a női egyes és páros ötszáz döntőjét is akkorra tették. A férfi négyes és a kenu páros ezres döntő is akkor lesz. Szombaton vannak a kétszázas finálék, Janics Natasa újabb érmére joggal számíthatunk akkor is.

A csapatsportágak eseményei az egész olimpián átívelnek – ilyen a boksz is, remélhetőleg Bacskai vagy Káté elég sokáig érdekelt lesz -, a férfi kézisek tettek egy lépést az olimpiai részvétel felé, optimális esetben négy csapatunk is kint lehet, ha a két kéziválogatott mellett a vízilabdában is ott lesznek a férfiak és a nők egyaránt (a nőknek nehezebb lesz a kijutás).

A lólengésben világbajnok Berki Krisztián döntője augusztus ötödikén lesz, a birkózó Eb-győztes Lőrincz Tamás döntője két nappal később.