Czene: Sikeres és hatékony üléseken vagyunk túl

2011.02.23. 15:31 Módosítva: 2011.02.23. 15:54

A kedden Budapesten, szerdán pedig Gödöllőn rendezett tanácskozás utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, az értekezlet elérte a célját, mert sikerült megismerni az EU 27 tagállamát képviselő sportvezetők javaslatait, amelyek nélkülözhetetlenek a jövőbeni jól megalapozott uniós sportpolitikai döntések meghozatala szempontjából.

„A magyar elnökség kiemelt helyen tűzte napirendre a sport jövőbeni uniós finanszírozásáról zajló eszmecserét, illetve annak meghatározását, milyen úton kell elindulni, hogy meghatározhassuk azokat az irányvonalakat, amelyek mentén kialakítható lesz a tervek szerint 2014 és 2020 között megvalósuló uniós sportkeretprogram” – fogalmazott az államtitkár.

Czene elmondta, a tanácskozás másik kiemelt témájaként megbeszéléseket folytattak az uniós országok tagállami képviseletéről a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségben (WADA), és szót ejtettek a szenior-, vagyis az időskori sport kontinentális dimenzióiról is.

„„Magyarország szeretne felzárkózni az európai átlaghoz, az a célunk, hogy a lakosság 25-30 százaléka rendszeresen, tehát legalább heti három alkalommal sportoljon, ennek köszönhetően egészségesebbé váljon, s megállítható legyen a társadalom öregedése” – jelentette ki az államtitkár.

Andrulla Vasziliu, az Európai Bizottság oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a sajtótájékoztatón elmondta, ismét bebizonyosodott számára, hogy az informális ülések jóval konstruktívabbak, mint a formálisak, s kiemelte a sportfinanszírozás kérdését, amelyről szavai szerint előremutató egyeztetéseket folytattak a magyarországi találkozón.

„„Az már korábban eldőlt, hogy a sportot prioritásként kezeljük az unióban, de a megfelelő forrás, azaz a szükséges költségvetés nélkül ezt nem lehet megvalósítani – fogalmazott a biztos. – A mostani konferenciánkon sikerült abban megállapodnunk, hogy ennek érdekében mindenkinek erőfeszítéseket kell tennie és ambiciózusnak kell maradnia. Folytatjuk az egyeztetéseket, mert a sportnak az EU-ban költségvetési sort kell kapnia.”

Vasziliu hozzátette, a doppingellenes harcban az uniónak további erőfeszítéseket kell tennie, ugyanakkor mindezt koordinálni kell, ezért arról is tárgyaltak, hogy a WADA-ban elfoglalt három uniós posztot hogyan lehet a leghatékonyabban betölteni.

Egészség és sport

E gondolat külön hangsúlyt kapott azon a sajtótájékoztatón, amelyet szerdán tartottak az Európa Sport és Egészség Napja elnevezésű budapesti konferencia zárásaként. Magyarország 2009-ben jutott kiemelt szerephez, amikor is a Budapesti Sportszövetségek Szövetsége Barcelona önkormányzatának vezetésével karöltve, négy uniós partner - Spanyolország, Olaszország, Észak-Írország, Ciprus - közreműködésével nyert az Európa Tanács által kiírt, Előkészítő intézkedések a sport területén című pályázatán. A projekt célja, hogy összegyűjtse azokat a legjobb módszereket, amelyek révén a közösség polgáraival a leghatékonyabban lehet megismertetni a sport, benne kiemelten a szabadidősport és az egészség összefüggéseit, illetve amelyekkel rábírhatók a rendszeres testmozgásra.

A magyar fél által beküldött tíz ötlet közül hét bekerült a kiválasztottak közé. Mindez azért is hasznos - hangzott el a tájékoztatón -, mert a kutatási beszámoló konklúzióit az Európa Tanács felhasználja a sportot, egészséget, prevenciós programokat érintő pályázati kiírásoknál. Molnár László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium osztályvezetője hangsúlyozta: egyedülálló és igen innovatív projektről van szó, amely utat nyithat az uniós források elnyeréséhez.

A rendezvény tematikus előadásain terítékre kerültek például az Európai Bizottság által meghatározott uniós sportpolitikai cselekvési területek, vagy az hogy miként fejleszthetők tovább az "Európa Sport és Egészség" programjának elképzelései, s hogyan azok hogyan valósíthatók meg az unió tagországaiban.

A közös irányvonal kialakítása azért is lenne fontos, hogy a 2014-20 közötti időszakra vonatkozóan elkészülhessen egy egységes uniós sport- és egészségkoncepció, amelyhez a közösség forrást is hozzárendelne. Ehhez az Európai Uniónak a megfelelő tervek ismeretében el kellene fogadnia az azt tartalmazó költségvetést. A zárókonferencián ez ügyben Jacob Kornbeck, az Európai Bizottság sportért felelős ügyosztályának vezetője nem tudott konkrétummal szolgálni, csak annyit mondott, hogy reméli: mielőbb lesz valamilyen keret a legjobb pályázatok, a leghatékonyabb programok támogatására.