Az anyósnak kellett az EPO

2011.02.27. 11:08
A doppingharcban zérótolerancia van, ha a sportoló szervezetében tiltott szert találnak, el kell tiltani. A vétkesek azonban gyakran állnak elő hihetetlennek tűnő történetekkel, hogy ártatlanságukat bizonyítsák. Legutóbb Alberto Contadort mentették fel, a spanyol bringásnak elhitték, hogy a dopping marhasülttel került a szervezetébe.

A később mindent bevalló Floyd Landis 2006-ban, a Tour de France 16. szakaszán rossz napot fogott ki, nyolc percet kapott a szakaszgyőztestől, és elvesztette a sárga trikót is. A végtelenül elkeseredett kerékpáros este a hotelben két korsó sört és legalább négy viszkit ivott; legalábbis később ezzel magyarázta, hogy a következő szakaszon mi okozhatta csodás feltámadását és magas tesztoszteronszintjét. Egyes tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy az alkohol akár a duplájára is növelheti a tesztoszteront a szervezetben. Landis érvelése nem állt meg, mert mintájában a  tesztoszteron-episzteron-arány 11:1 volt, míg a megengedett maximális érték a 4:1. Védekezését természetesen nem fogadták el, kétéves eltiltást kapott.

Björn Leukemansnál is magas tesztoszteront mértek egy versenyen kívüli ellenőrzésen. A belga bringás először arra hivatkozott, alkatilag magas a tesztoszteronszintje, majd azzal magyarázta, hogy nem sokkal a vizeletminta leadása előtt szexelt, azért volt magas az érték. Érvelését könnyen megsemmisítették, a mintájában talált tesztoszteronról ugyanis kimutatták, szintetikus úton állították elő.

1992-ben Alexi Grewalnál ópiátokat mutattak ki, az amerikai bringás arra hivatkozott, hogy egy verseny előtt evett mákos sütivel került az anyag a szervezetébe. Háromhónapos eltiltást, és 500 dolláros pénzbüntetést kapott, derül ki a cyclingnews.com listájából.

A Giro d’ Italia-győztes Gilberto Simoni is doppingügybe keveredett 2002-ben, de fogorvosa segítségével hihető magyarázattal állt elő: "Páciensem, Gilberto Simoni sürgösségi szájsebészeti kezelésben részesült, közben Carbocaine érzéstelenítőt kapott“ - állt közleményében. Simoni vizeletében kokaint és annak bomlástermékeit mutatták ki, a kerékpáros később már nagybátyjától kapott teára hivatkozott, végül azt találta ki, perui torokfertőtlenítő cukorkákkal juthatott a szervezetébe a drog.

A kokainnal másnak is meggyűlt a baja. Richard Gasquet elismerte a kokainfogyasztást, de a francia teniszező azt állította, akkor jutott a szervezetébe a szer, amikor egy miami night-clubban megcsókolt egy nőt. A védekezését elfogadták, megúszta két és fél hónapos eltiltással.

A kétszeres világbajnok Gianni Bugnót magas koffeinszintje miatt tiltották el 1994-ben. A bringás tagadta, hogy doppingolt, viszont bevallotta, hogy a versenyek előtt szívesen fogyaszt kávét. Ez önmagában nem bűn, de a megengedettnél 30-szor nagyobb értékhez körülbelül száz duplát kellett volna meginnia.

A fogmosás is veszélyes lehet: 1999-ben Dieter Baumann mintájában nandrolont találtak. A német hosszútávfutó ártatlannak vallotta magát,  állította, hogy valaki a fogkrémjébe keverte a doppingszert. A fogkrémben valóban ki lehetett mutatni a nandrolont, de nagy volt a gyanú, hogy maga Baumann rendezte így a dolgokat. Az atlétát 2000-ben eltiltották.

Néhány versenyző már azelőtt lebukik, hogy beszedné a doppingot. A véletlenül náluk talált anyagokat természetesen mindig másnak szerezték be. A belga sztrádarendőrség 2002-ban kapcsolta le Bernard Sainzot, az ismert doppingdoktort, a kocsijában amfetamint és fecskendőket találtak. Sainz bevallotta, hogy a belga kerékpárosnál, Frank Vandenbroucknál járt. A rendőrök a biciklist fel is keresték, otthonában EPO-ra, morfiumra és klenbuterolra bukkantak. Vanderbroucke egyszerűen megmagyarázta, miért vannak nála doppingszerek, vérszegény kutyájának kezeléséhez kellenek. Hat hónapra mégis eltiltották, és 10 ezer svájci frankos büntetést is kapott.

Adrie van der Poel is hobbiállatok miatt került bajba 1983-ban, azt állította, éhségében véletlenül beleevett apósa versenygalambjainak tápjába, és ezért lett sztrichnin a mintájában.

Melyik a legblődebb védekezés?

Raimondas Rumsas feleségének kocsijában doppingszereket találtak a 2002-es Tour de France alatt. A litván szerint az EPO-t, tesztoszteront, növekedési hormonokat, anabolikus- és kortikoszteroidokat beteg anyósának szánták. Rumsas egy évvel később a Giro d’ Italián EPO-val bukott meg, el is tiltottak, Franciaországban pedig négyhónapos felfüggesztett börtönbüntetést kapott tiltott gyógyszer forgalmazásért.

Tyler Hamilton is egy hozzátartozójára, egy meg sem született testvérére hivatkozott, mikor vérdoppingoláson érték. Hamilton már az athéni olimpián is pozitív doppingtesztet produkált, legalábbis az A-próbán. A B-próbája azonban furcsa körülmények között megsemmisült, így eltiltást sem kapott. Néhány héttel később mégis megbukott, a Vuelta a Espana-n véréből különböző vörösvérsejteket mutattak ki. Hamilton két módon is magyarázta különleges vérösszetételét. Az egyik elmélet szerint még az anyja méhében, a végül meg sem született ikertestvérétől származtak az idegen vérelemek, a másik szerint Hamilton egyszerűen azon kevés ember közé tartozik, akiknek vére ilyen furcsa összetételű. Az érvek természetesen nem álltak meg, Hamilton megkapta kétéves eltiltását.