Irán: Az olimpia logójába az van írva, Zion

2011.03.01. 12:51

Bojkottálni fogja Irán az 2012-es londoni olimpiát, ha a szervezők nem változtatják meg az olimpiai logót. Irán szerint a logóból egyértelműen kiolvasható a Zion szó, ezért rasszista. Ziont a zsidó vallásban többek között Jeruzsálem megnevezésére is használják, de Salamon templomára is utalhatnak vele, Irán ezért a logó megszületése mögött zsidó konspirációt sejt.

Ha kicsit megerőltetjük magunkat, és a bal felső sarokból fentről lefelé olvasunk, majd ugyanezt a jobb oldalon is megtesszük, akkor valóban kijöhet a Zion szó.

A négy éve ismert logót nézegetve szintén nem túl nagy fantáziával mások szexuális aktust és horogkeresztet is felfedeztek már, a szervezőket sok helyről támadták az utóbbi években. Viszont eddig még senki nem fenyegetőzött bojkottal.

Ön mit lát az olimpiai logóban?

Az Iráni Olimpiai Szövetség főtitkára, Bahram Afsharzadeh mégis ezt tette levelében, amit Jacques Rogge-nak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének küldött.

A levélben a logót rasszistának bélyegezte, és közölte, más muszlim országokat is arra fog bíztatni, hogy protestáljanak a logó ellen. A levélben internetes dokumentumokra is hivatkoznak, amelyekkel bizonyítható, hogy nem véletlenül olvasható ki a Zion.

Az NOB nem magyarázkodott túl sokat. “A válaszunk a következő: a London 2012 logó 2012-t fomáz, nem mást” - mondta a testület szóvívője.

000 DV192783

Irán Izrael ellenessége a sportban sem újkeletű, mintegy 30 éve nem állnak ki válogatottjaik egymással. A dzsúdós Arash Miresmaili még nemzeti hőssé is vált emiatt, a 2004-es athéni olimpiára világbajnokként érkezett, a verseny esélyese volt. Az első körben viszont egyből visszalépett, mert az izraeli Ehud Vakssal kellett volna küzdenie.

A rasszizmus ellenes harccal indokolta 1976-ban 16 afrikai ország, hogy nem indult el a montreali játékokon: egy új-zélandi rögbicsapat az apartheid miatt az olimpiai mozgalomból kizárt Dél-Afrikában turnézott, ezért az afrikaiak Új-Zéland kizárását kérték az olimpiáról. A NOB nem tette meg, így ők maradtak távol.