Csapat egy sincs, de 320 milliárdért csodastadion épül Las Vegasban

2011.03.03. 22:02

Las Vegas-i befektetők két év alatt építenek egy sportkomplexumot, a nagyszabású terv keretében egy baseball-, egy futball és egy kosárlabda arénát húznak fel a belvárosban. A kosárcsarnokban átalakitás után jégkorongmérkőzéseket is lehet rendezni, a futballstadionba amerikai futball meccseket is visznek majd.

A 17 500 fős kosárcsarnok mellett a baseballpálya 9000-es lesz, amely könnyen 36 ezresre bővíthető. A futballstadiont 25 ezresre építik, de mobillelátókkal 75 ezres is lehet. Az NFL szabályai szerint a mérkőzéseket legalább 63 500 fős stadionban kell tartani, míg a Super Bowl megrendezéséhez 72 500 ülőhely kell. A tervezésnél ezt is figyelembe vették, a sokféle variációra az épületek alakját és méreteit változtató hidraulikus rendszer biztosít lehetőséget.

 A terv egyelőre megalapozatlannak tűnik, Las Vegasban nincs olyan csapat, ami tömegeket mozgatna meg, csak a főiskolás bajnokságban vannak indulóik. Legvalószínűbb, hogy egy NBA csapatot próbálnának a városba csalogatni, ez Oscar Goodman, Las Vegas polgármesterének a szándéka. 2007-ben Vegas rendezte az NBA All-Start, akkor érezhetően megnőtt a helyiek érdeklődése is a kosárlabda iránt, emellett előszezoni NBA-meccseket is rendeztek Las Vegas-i arénákban.

Az NBA-főnök David Stern akkor kijelentette, hogy Las Vegasnak addig nincs esélye, míg nem épít egy rendes kosárcsarnokot. Az NHL sem tűnik elérhetetlennek, évek óta esélyesként emlegetik, hogy a város megkapja az induláshoz szükséges franchise-t.

A profi ligák mellett a városi egyetemi csapatok hazai meccseit is az arénákba vinnék, tőlük mindössze jelképes, egydolláros éves bérleti díjat kérnének.