Turán Frigyes 7 futamon indul a ralivébén

2011.03.07. 13:08
Az elmúlt hétvégén leadta nevezését az idei rali-világbajnokság hét futamára Turán Frigyes, aki az S2000-es kategóriában szerepel majd.

Turán tavaly négy futamon indult, a Bulgáriában a pontszerző nyolcadik helyen végzett pilóta és navigátora, Zsiros Gábor egy Ford Fiesta S2000-es kocsival versenyez majd az észt Markko Martin csapatában. A Fordtól megkapják a gyári beállításokat, és a gyári Ford-csapat egyik szerelője segíti majd munkájukat.

A 37 éves ralis tavalyi vb-szereplése az év bukásával ért véget az októberi, spanyolországi versenyen. A hetedik helyen állt, amikor a súlyos baleset történt, komoly sérüléseket szenvedett, mégis, éppen az akkori versenyen mutatott addigi teljesítménye győzte meg a Fordot arról, hogy érdemes támogatni.

„A katalán futamnak abszolút pozitív fogadtatása volt a Ford-csapaton belül, azt mondták, jobb, hogy a hetedik helyről kiestünk, mintha a huszadik körül kullogtunk volna. Malcolm Wilson csapatfőnök már akkor felajánlotta, segít nekünk a folytatásban. Az idei World Rally Car azonban vadonatúj, két és fél év fejlesztése van benne, úgyhogy számunkra megfizethetetlen. Ezért döntöttünk az anyagilag elérhetőbb S2000-es mellett, amellyel szintén óriási kihívás lesz versenyezni. Még el sem hisszük, hogy sikerült, de a hét végén leadtuk a nevezésünket a sorozatra, úgyhogy most már lassan kezd realitássá válni.”

Turánék Észtországban, -29 Celsius fokos hidegben, egy hófalak között tesztekre kialakított szinkronpályán már ki is próbálták új autójukat.

„Rettenetesen izgalmas volt a teszt, hiszen minden újdonság volt: S2000-es autót sem vezettem még, hóban meg aztán pláne. De már az első kilométertől kezdve nagyon szimpatikus volt a Fiesta, az utolsó tíz kilométerre pedig Markko beült mellém, ami nagyon nagy élmény volt. Ráadásul az is kiderült, hogy csapattársammal, Ott Tanakkal nagyon hasonló a vezetési stílusunk, mert az ő beállításai abszolút megfeleltek nekem. Ez segít majd a közös munkában.”

Az első versenyét április 14-16. között Jordániában futja majd a magyar kettős, amely még az Olasz-, a Görög-, a Finn-, a Német-, a Francia- és a Spanyol-ralin indul.  • Hírek
  • Hitelkártya