Újabb londoni éremesély veszhet el

2011.03.08. 09:18
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) határozata szerint, akit a londoni olimpia előtt fél évnél hosszabb időszakra tiltanak el doppingvétség miatt, nem indulhat 2012-ben. Ungvári Attila vizeletében sztanozololt, tehát szteroidot mutattak ki, így az Eb-érmes dzsúdósnak feltehetően többet kell kihagynia.

Hétfőn annyit közölt a Magyar Antidopping Csoport (MACS), hogy a február tizenkettediki budapesti Hungária Kupán az egyik magyar versenyző doppingtesztje pozitív lett.

Mivel ilyen Világkupákon általában csak a győzteseket szokták ellenőrizni, szűkült a kör, a 73 kilóban nyertes Ungvári Attila pedig be is vallotta, hogy ő az érintett.

„Folyamatban lévő ügyről nem nyilatkozhatok, így nem mondhatom meg, milyen szerről van szó. Annyit azért elárulhatok, hogy a sportág és a személy is meglepett” – mondta Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője, aki név szerint nem nevezte meg a 23 éves Ungvárit.

Az Index úgy tudja, nagy a baj, és ugyan a fegyelmi bizottságnak kell majd döntést hoznia, elég valószínű, hogy a londoni olimpiáról a világranglista hatodik helyén álló Ungvári hiányozni fog.

Mert ha egyéves eltiltást is kapna, ami értelemszerűen lejárna a jövő júliusi rajtig, a NOB szabályai szerint, aki félévnél többet kap, az már nem lehet ott Londonban. A világbajnok birkózó, Kiss Balázsnak sincs sok esélye a részvételre, pedig csak egy évet kénytelen kihagyni.

Ungvári Attila
Ungvári Attila

"Teljesen értetlenül állok az eset előtt, mivel ez egy ősrégi, elavult testtömegnövelő doppingszer, amelytől senki sem dzsúdózik jobban. Ráadásul amikor bátyja, Miklós visszalépésével megnyerte a döntőt, tudta, hogy az első helyezetteket automatikusan doppingellenőrzésre viszik, ez sem támasztja alá a tudatos doppingolást" - mondta Tóth László elnök az MTI-nek.

 A versenyen Ungvári Attila testvérével, Miklóssal kellett volna, hogy a döntőt vívja, de megígérték édesanyjuknak, hogy egymás ellen nem állnak ki. Esete azért furcsa, mert a sportágban kéthetente rendeznek Világkupa-versenyeket.

A sztanozolol a hetvenes évek slágergyógyszere volt, a szöuli olimpián az aranyérmes Ben Johnson is ezzel bukott. Ha izmot is növel, a dzsúdóban károsak a nagy izmok, mert több oxigént kívánnak, és a küzdelmek végére elmerevednek.

A sportág egyébként sem doppingérzékeny, a kínai olimpiai bajnok Tung Vent 2009-ben csípték el klenbuterollal, de őt a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a napokban felmentette, mert a B minta analízisénél eljárási hibák voltak.