Sose látott trükk a magyar szörfbűvésztől

2011.03.09. 11:27

Szenzációs szörfös trükkel robbant be az apai ágon magyar származású Zoltan Torkos: a Santa Cruzban élő hullámlovas az első a sportág történetében, aki megcsinálta a kickflipet, amikor felugrik, és a deszkát úgy pörgeti meg maga alatt, ahogy a gördeszkások szokták. Forradalmi trükkje 10 ezer dollárt, átszámítva nagyjából 2 millió forintot ért.

A kickflip alapvetően gördeszkás trükk, a mozdulatsor lényege, hogy a deszkát a tengelye körül magunkfelé megpörgessük. A gördeszkások körében majdnem annyira alapnak számít, mint az ollie, vagyis az ugrás, aminek új világrekordját nemrég állították fel.

A szörfösöknél a kickflip eddig kivitelezhetetlennek tűnt, számos videó került fel az internetre a próbálkozókról, de még a legnagyobb profiknak sem sikerült, ezért az egyik extrém sportokkal foglalkozó cég még 2007 novemberében versenyt hírdetett: 10 ezer dollárt ajánlott fel annak, aki elsőként megcsinálja.

Zoltan végül megcsinálta, és megnyerte a díjat. Trükkjétől sokan a sportág megújulását várják, mert a flipek elterjedésével egész más irányba mehet el a sportág fejlődése.

A 29 éves Zoltannak magyar és olasz felmenői vannak. Édesapja 56-ban emigrált az Egyesült Államokba, ahol belépett a hadseregbe, így ismerte meg olasz származású feleségét.

Zoltan profi szörfösként él, de, ha éppen nem a vízen van, akkor gördeszkázik vagy olasz ősei családi vállalkozását viszi tovább és bűvészkedik.