A szurkolók adják össze a Fradi átvilágitását

2011.03.09. 12:34
Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos a Ferencváros Labdarúgó Zrt. privatizációs ügyeit vizsgálja, míg Kubatov Gábor, az FTC elnöke az anyaegyesület gazdálkodását világíttatja át.

Az FTC szerdán az Ernst & Young-gal kötött szerződést, hogy a könyvvizsgáló cég három évre visszamenőleg vizsgálja át az anyaegyesület és a hozzá tartozó 17 szakosztály működését.

"Új fejezet kezdődik a klub életében, nem pénzt, hanem rendet ígértem. A rend a teljesítményt hozza, a teljesítmény pedig a pénzt" - indokolta meg Kubatov Gábor, miért tartja fontosnak az átvilágítást.

"Az átvilágításnak nem a jogsértések feltárása az elsődleges célja, de ha ilyet találunk, akkor eltántoríthatatlanok leszünk, és megtesszük a jogi lépéseket" - mondta a Fidesz pártigazgatója.

Az átvilágítást három hónap alatt, 15 millió forintért végzik el. Az egyesületnek jelenleg csak 50 milliója van, nem is szeretnének hozzányúlni. A jövő héten kampány indul, arra kérik majd a Fradit szeretőket, adakozzanak, és ne az FTC kasszájából kelljen kifizetni ezt az összeget. Kubatov Gábor és Kocsis Máté alelnök, a VIII. kerület polgármestere már felajánlott összesen egymillió forintot.

Az átvilágítás csak az anyaegyesület működésére korlátozódik, a futballklub gazdálkodását nem vizsgálhatják. Annak átvilágítására korábban a jelenlegi ügyvezető Berki Krisztián is ígéretet tett, de erről egyelőre nincsenek konkrétumok. Csakúgy, mint arról, hogy a Ferencváros futballszakosztálya meghosszabbítja-e csütörtökön lejáró NB I.-es licencét. A Zrt.-ben csütörtökön új igazgatósági tagokat is választanak, ez talán a klub és stadion eladásáról szóló tárgyalásokat is felgyorsíthatja.

A Ferencváros Labdarúgó Zrt. azonban így sem kerülheti el a vizsgálatot. Budai Gyula a Zrt. privatizációs szerződéseit fogja átvilágíttatni, az elszámoltatási kormánybiztos az FTC ügyében az új elnök, Kubatov Gábor felkérésére vizsgálódik.

Az úszószövetségnél is vizsgálódik Budai

Az elszámoltatási kormánybiztos Bánki Erik (Fidesz) sportbizottsági elnök megkeresésére folytat vizsgálatot. Bánki szerint mielőbb tisztázni kell azt a helyzetet, amely a 2010-es budapesti úszó Eb költségelszámolásainak ügyében kialakult, és ha kell, jogi lépések is következhetnek a Gyárfás Tamás vezette Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) ellen. "A kormánybiztosság vizsgálja az úszószövetségnél fel nem lelhető több mint százmillió forintot". Az ügyben már a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) elkészített egy jelentést.Eszerint a MÚSZ 30 százalékkal nagyobb összegre - 1,17 milliárdra - tervezte a 2010-es úszó, műugró, műúszó és nyíltvízi Eb költségvetését, 350 millió forinttal túllépte a reális összeget, amellett a szövetség az Eb-rendezésre központi forrásból kapott 400 milliós támogatásból mintegy 120 millióra nem lett volna jogosult, további 60 millió forintot pedig jogszabályt sértő módon használt fel.