Magyar lány nyert Eb-aranyat az olaszoknak

2011.03.10. 13:04
346,35 ponttal nyerte a torinói Európa-bajnokságot Bátki Noémi. A magyarul tökéletesen beszélő toronyugró edzője édesanyja: Nagy Ibolya.

A tavalyi budapesti Európa-bajnokság ezüstérme után a torinói Eb-n aranyat ünnepelhetett Bátki Noémi. A 23 éves versenyző édesanyja, Nagy Ibolya magyar színekben volt olimpikon 1992-ben, lánya még Budapesten született, de válása után, több mint 15 éve Olaszországba költöztek.

A Triesztben élő Bátki esélyeshez méltón versenyzett Torinóban, az utolsó ugrása előtt győzelme már lényegében már biztos volt, ha nagyot hibázik, az orosz Koltunova akkor sem kerülhetett volna elé.

Bátki utolsó ugrása is jól sikerült, húsz ponttal nyert, ezzel élete legnagyobb sikerét érte el, el is sírta magát édesanyja, edzője vállán. Egymás között magyarul beszéltek, győztes beszédét viszont már olaszul mondta.

„Még most sem hiszem el, hogy megnyertem. Nagyon nehéz nap volt. Bíztam a sikerben, de volt bennem valami rossz érzés, hogy valami közbejöhet, és nem sikerül egyet előrelépnem. Délutánra azonban megtaláltam a belső ritmusomat, elmúlt a kezdeti idegességem is, megnyugodtam, és szépen ugrottam. Ezzel a győzelemmel olimpiai résztvevő lettem, nyugodtan készülhetek Londonra, erősíthetem az ugrásaimat, hogy a jövő nyáron is jól szerepelhessek” – idézte a Gazzetta a boldog győztest.

Egy éve, a Margitszigeten elmesélte, hogyan lett toronyugró, a sportág lényege: három pillanat szabadság és utána jön a morajlás.