Egy napig lesznek oxigénpalack nélkül a Mount Everesten

2011.03.14. 11:59

Különleges rekordokra készül a világ legmagasabb hegyormát, a Mount Everestet jól ismerő három serpa, a fivérek közül az egyik 24 óra alatt a 8848 méteres csúcs mellett a földkerekség negyedik legmagasabb hegyét, a Lhocét is megmászná, öccsei pedig egy teljes napot akarnak eltölteni az Everest tetején oxigénpalack nélkül.

A három testvér közül kettő, a legidősebb és a legfiatalabb már beírta magát a történelemkönyvekbe, most újfent alkalmuk nyílik erre.

Pemba Dordzse 2004-be rekordot jelentő nyolc óra és 10 perc alatt hódította meg a Mount Everestet (Csomolungmát). A serpa összesen tíz alkalommal menetelt fel a világ tetejére. A 30 éves férfi ezúttal a Mount Everest után a közeli Lhoce 8511 méteres csúcsát is meg akarja mászni, 24 óra leforgása alatt. Erre korábban még senki sem volt képes.

Fivérei, Mingma Gyalzen és Phurba Tenzing pedig arra készülnek, hogy egy teljes napig oxigénpalack nélkül időzzenek a Csomolungma tetején.

A most 21 éves Phurba 2009-ben az első húsz év alatti volt, aki már ötször elérte a világ legmagasabb pontját. A 26 éves Mingma eddig két alkalommal jutott fel a Mount Everest csúcsára.

A serpák április elején hagyják el Katmandut, és indulnak a Himalája lábához, hogy kedvező időjárás esetén nekivágjanak a rekordkísérleteknek. Az expedícióval tart egy női serpa is, ő lehet az első nő, aki ugyanabban a szezonban kétszer is meghódítja a világ legmagasabb hegycsúcsát. Pemba expedíciójában szerepelnek azok a kormányhivatalnokok, akik egy figyelemfelkeltő akció keretében törnek az Everestre.

A serpák a Himalája nepáli részén, magaslaton élő etnikai csoport. A múltban az esetek többségében teherhordóként és vezetőként vettek részt a küldetésekben, de az utóbbi évtizedekben már ők is hegymászóként vágnak neki az embert próbáló kihívásnak.