Összeállt az elitcsapat a londoni olimpiára

2011.03.14. 19:22
Huszonhat reménybeli olimpikont támogat kiemelten a Magyar Olimpiai Bizottság, nekik kellene 10-15 érmet szerezniük a 2012-es olimpián. A pekingi három arany nagyon kevés volt, 500 nap múlva rajt Londonban, egy kvótánk már van, három csapatunk is ott lehet.

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Borkai Zsolt január elején arról beszélt, elitcsapatot kell létrehozni, akik - edzőikkel együtt - a londoni olimpia előtt a sikeres szereplés reményében minden támogatást megkapnak.

A MOB elnöksége úgy határozott, ennek az elitcsapatnak a Peking óta világbajnoki címet szerzett versenyzők valamint az előző olimpia egyéni érmesei lesznek a tagjai. A legjobb tíz, 400 ezer forintos ösztöndíjat kapó névsora: Vajda Attila, Cseh László, Fodor Zoltán, Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Sidi Péter, Janics Natasa, Kovács Katalin, Berki Krisztián, Marosi Ádám.

Borkai Zsolt
Borkai Zsolt

300 ezres Gerevich-ösztöndíjban részesül - a csapatban olimpiai érmes férfi vízilabdázókon kívül - Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Kozmann György és Kiss Tamás, vb-arany birtokában pedig Benedek Dalma és Csipes Tamara. Hozzájuk csatlakozott még a legutóbbi MOB-határozattal Kammerer Zoltán és Vereckei Ákos, akik egyaránt olimpiai bajnokok 2000-ből és 2004-ből (most együtt párosoznak, a legutóbbi kajakvébén kevés hiányzott, hogy ne legyenek győztesek, de hínárra mentek).

Vb-ezüstérmes vívó Szász Emese és a dzsúdós Mészáros Anett nincs a listán, nekik a szövetségük fogja biztosítani, hogy kiemelt státuszba kerüljenek. Szász vezeti a párbajtőrözők világranglistáját, Mészáros - aki sérülten is ezüstérmes lett a vb-n - második francia riválisa mögött.

Nagyjából tőlük várható, hogy az ötszáz nap múlva kezdődő olimpián sikeresek, érmesek legyenek, bár meglepetésérmes is mindig van, igaz, Pekingben csak a birkózó Fodor és a Kolonics halála után emberfelettit küzdő Kozmann György került ebbe a kategóriába.

Fodor Zoltán
Fodor Zoltán

Ebben a ciklusban róluk keveset hallhattunk, Fodor nincs jó formában, a szombathelyi nagydíjon az első körben kizuhant. A kenus Kozmann visszavonult (Pakson indult a polgármesteri székért, sikertelenül), majd visszatért, mert üresnek érezte az életét. 300 ezret kap havonta, mellette a csak 24 éves Kiss Tamás is új impulzusokat kaphat, mert berobbanása óta nem volt értékelhető eredménye.

Úszásban erősek lehetünk, 2000 óta újra lehet aranyérmes versenyző is. Gyurta Dániel 200 mellen egyre erősebb, már nem csak a kegyetlenül erős hajrájában bízhat. Visszatért viszont a japán Kitadzsima, aki már halhatatlan érmeivel, rekordjaival, de három olimpián akar egymás után nyerni. Gyurtának tehát konkurenciával kell számolnia, Csehnek talán még nagyobbal, hiszen Phelps mellett Lochte is óriási időket úszott.

Cseh László
Cseh László

Hosszú Katinka Amerikában szárnyakat kapott, félő azonban, hogy jelenlegi edzője, Dave Salo kevesebb időt tud fordítani a felkészítésére, mert az amerikai válogatott edzője is lesz. Katinka kivár, nem szeretne hazatérni a felkészülési időszakban, esetleg csak a legvégén, Salóban bízik. Három egyéni számban versenyez – a két vegyes mellett 200 pillangón, ezen a távon lett világbajnok -, és a 4x200-as váltóban, akár három érmet is nyerhet, mint a 2009-es vb-n.

A kajakosoknál felvették az olimpiai műsorba a 200 méteres távokat, mindez hátrányosan érinti az ötszázon jó férfiakat – kajakosokat és kenusokat -, a nőknek viszont jól jön, hiszen egy újabb szám, tehát egy újabb éremesély van a programban; emellett kétszázon Janics évek óta verhetetlen.

Janics-Kovács
Janics-Kovács

A szakág erejéről mindent elárul, hogy Kozák és Szabó nyerte a párost Janics és Kovács távollétében. Idehaza már az felér egy olimpiai győzelemmel, ha valaki egyáltalán kijut az olimpiára.

Vajda Attila fel fog jönni, megvan a rutinja, hiszen a harmadik olimpiája lesz már, 29 éves lesz Londonra, tehát a legjobb korban van.

Sidi Péter is legjobb időszakát éli, régóta veretlen, 2009-ben a világ legjobb sportlövőjének választották. A többiekkel ellentétben neki már megvan a kvótája – ő az első magyar, négy éve is ő volt -, nem kell idegeskednie, hogyan jut ki.

Berki Krisztián
Berki Krisztián

A tornász Berki Krisztián épp a furcsa kvótaszabályok miatt nem mehetett Pekingbe, mert hiába volt 2. legjobb lólengésben a világon, a második helyére nem kapott szabad kártyát. Neki a szeptemberi tokiói világbajnokság sorsdöntő lesz. Olyan gyakorlatokkal készül, hogy nem lehet gondja a vb-n, elég valószínű, hogy a legjobb három közé bekerül. Megkapta az új lovát, zavartalanul készülhet, ebből az összegből még szüleit is támogathatja, ahogy eddig is tette.

Az öttusázó Marosi Ádámnak nem volt kiemelkedő éve a tavalyi, de előtte igen, ezért van a kedvezményezettek közt. Neki nem hátrány, hogy kombinálták a futást a lövészettel. Nincs még kvótája, rá is igaz, hogy nagy a hazai konkurencia, de képességei alapján a két hazai legjobb között ott a helye.

A vízilabdázóknál visszatért a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergő és Kásás Tamás is, velük erősebb lesz a csapat, amely az elmúlt két évben nem szerzett érmet. A mostani vb-n nyáron különösen fontos az éremszerzés, mert mindjárt londoni kvótát is ér, míg ha netán ötödik a csapat újra, mint 2009-ben volt, akkor számíthat arra, hogy Edmontonban olimpiai selejtezőt kell játszania. Ilyenre a Kemény-érában még nem volt példa. A sorrendben negyedik arany pillanatnyilag elég távolinak látszik, de ne feledjük: senki más nincs a mezőnyben, aki már nyert olimpiát.

Kásás Tamás
Kásás Tamás

A férfi kézisek morális erejüket is igazolták a januári vb-n, selejtezős helyen állnak, de még egy jövő áprilisi torna vár rájuk. A nők negyedikek voltak Pekingben - a férfiak nem jutottak ki -, nem gyengültek, a decemberi vb-re illik kijutniuk.

A hátralévő ötszáz napban még feltűnhetnek tehetségek, elég csak a pillangózó Biczó Bencére gondolni, akitől az amerikaiak a Phelps-korszak lezárását várják. Bernek Péter és Kapás Boglárka is nyert úszásban az ifjúsági olimpián, nekik azonban nem lesz könnyű berobbanniuk.

Bacskai Balázsban lehet még bízni, javíthat az ökölvívók mérlegén, akik az elmúlt két olimpián egy meccset nyertek.

Az olimpiai aranyakat úgy szokás jósolni, hogy a főesélyesek harmada nyer. Jelenleg képtelenség behatárolni, ki a topfavorit, de bízhatunk abban, hogy nem csak a kajakosok nyernek Londonban. Borkai úgy véli, csoda lenne az öt-hat arany, nagyon örülne háromnak is. „Inkább legyen kettővel kevesebb aranyunk, mint akár csak egy olimpiai doppingvétségünk” – mondta az elnök, és ezzel csak egyetérteni lehet.