Janics Natasa gyereket vár

2011.03.17. 14:34
A háromszoros olimpiai, 18-szoros világ-, és 12-szeres Európa-bajnok kajakos rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy állapotos.

"Sokk alatt vagyok - mondta örömtől és könnyektől elcsukló Janics Natasa. - Nem versenyzek a szegedi vb-n, hanem a háziasszonya leszek. Amíg egészségem engedi, vízen leszek, szeptemberben szülök, utána és addig is készülök Londonra."

A kajakos a sokkot arra is értette, hogy az edzőtábor ingerszegény környezetéből szakadt ki, és valamennyi tévéstáb rá volt kíváncsi. A péntek reggeli nyolcas bécsi géppel indul vissza Bulgáriába, természetesen férjével, Andrian Dusevvel.

"Gyakorlatilag amióta Andróval egymásba szerettünk, nyitott kérdésként kezeltük a családalapítást, a gyermekvállalást. Onnantól kezdve, hogy a párom Szegedre költözött, az elhatározás cél lett, és nem zártuk ki, hogy közös gyermekünk legyen. Tavaly karácsony környékén össze is jött ez a baba, jelenleg a harmadik hónapban lévő kismama vagyok."

"Nem indulok a nyári világbajnokságon, ez nagyon fáj, arra készültem, hogy a hazai közönség előtt folytassam az elmúlt tíz év sikereit. De huszonnyolc éves vagyok, el kellett döntenem, hogy a családvállalás, vagy az idei világbajnoki aranyak a fontosabbak. Úgy döntöttem, hogy a londoni olimpia a legfontosabb. És az olimpia szempontjából a legjobb időpontban jön a baba. Nem túl nagy áldozat a szegedi világbajnokságot versenyzőként kihagynom. Természetesen - mint a verseny háziasszonya - ott leszek. Hatalmas pocakkal, de derűsen. Higgyék el, én leszek a magyar csapat legnagyobb szurkolója."

Kovács Katalin és Janics Natasa
Kovács Katalin és Janics Natasa

"Most augusztusban nem névre szóló kvótákat szereznek a versenyzők, hanem a hajóegységek kvalifikálják magukat Londonra. Az indulói helyeket jövőre az olimpiai válogatókon lehet megszerezni, így 2012 tavaszán nekem a legjobb formában kell visszatérnem a rendkívül erős hazai mezőnybe. Bízom az erőmben, a küzdeni tudásomban és hiszem, hogy testileg és lelkileg is megerősödve, feltöltődve vágok neki a válogatóknak. Ráadásul sok olyan példa van előttem a sportágunkból, amely azt mutatja, anyaként is lehetséges a csúcson lenni. A német Birgit Fischer, az olasz Josefa Idem, vagy a pekingi első ukrán Radomszka is mind többszörös anyukák."

"Végigdolgoztam az alapozást, kéthónapos terhesként is edzettem, bár visszafogottabban, vigyázva nyúltam a súlyzókhoz. A hajóban pedig tökéletesen ment minden. Ameddig tudok, és ameddig az orvosok engedik, kajakozni fogok. Ha tehetem, a kajakból megyek szülni. Terveim szerint a szülés után néhány héttel már elkezdek sportolni."

"Az orvosok tanácsára későn közöltük a hírt a környezetünkkel, de mindenki nagy örömmel fogadta. Ami rendkívül sokat jelent nekem, hogy a szponzorom, a szövetség és az egyesületem is mögöttem állnak, támogatnak, biztos hátteret nyújtanak az olimpiai felkészüléshez."

"Párostársammal, Kovács Katival nagyon jó a kapcsolatom. Mindketten profi kajakosok vagyunk, abszolút sikerorientáltak. Úgy gondolom, Kati ebben az évben is megoldja, hogy akár egyesben, párosban vagy négyesben nagy sikert érjen el a világbajnokságon. Remélem, jövőre újból társam, partnerem lesz a fő versenyeken."

Második házasságából jön az első gyerek

Janics először 2009 szeptemberében ment férjhez, Csányi Szilárddal kötött házassága hét hónapig tartott, 2010 tavaszán kiderült, elválnak.

Másodszor tavaly december 22-én esküdött meg bolgár edzőjével, a 40 éves Andrian Dusevvel. Janics télen hetekig Bulgáriában edzőtáborozott, ekkor szeretett bele az 1996-os atlantai olimpián kajakbronzot nyert Dusevbe. Nyártól a nyilvánosság előtt is vállalták kapcsolatukat. Janics az Eb-n és a vébén is három aranyat nyert, a világbajnokságon már Dusev is mellette volt.

"Törvényszerű, hogy az egész életem megváltozik, átalakul. Nagyon várom is ezt az átalakulást. Most már a családom lesz az első és a legfontosabb. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, ha azt akarom, hogy boldogan, kiegyensúlyozottan éljünk, nekem jól kell kajakoznom. Mert ebből él majd meg a családom. A dolgok összefüggnek, és én igyekszem minden téren a legtöbbet adni magamból."

"Aki profi sportoló, nem tud soha felszabadult lenni. Igazi versenyzőtípus vagyok, akinek minden verseny a győzelemről szól. Nekem nem létezik tét nélküliség, csak a legjobb eredmény elfogadható. Remélem, ezt másfél év múlva az olimpiai döntőben meg is tudom mutatni."

Janics edzője, Kovács László úgy gondolja, Natasa már az októberi felkészülési időszakot elkezdheti. "Ahogy ismerem, addig sem lazít, naponta húsz kilométereket evez jelenleg is, mert kell az erő Londonra. A most elvégzett munka pedig nagyon jól fog jönni egy év múlva ilyenkor. Szerintem még a szülőszobába is súlyzózni fog, mert a gyereke mellett nagy álma, hogy Londonban is ott legyen."

Baráth Etele, a szövetség elnöke arra is utalt, hogy megindulhat a harc, hiszen Janics az olimpiai műsorba bekerülő kétszázon nemcsak itthon, de a világon verhetetlen volt, és tavaly ötszázon is második lett. "Úgy látom, Natasa kivirult, a szerelem abszolút jó hatással van rá. Szakmai oldalról így közelített: "Jó lehetőség ez a többieknek, mindenki meg tudja magát mutatni. A négyes is biztosan más felállásban fog versenyezni, mert Natasa volta vezérevezős a legutóbbi vb-n, és azért is mentek annyira jól a lányok. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak Londonban, de még 2016-ban Rióban is számolni kell vele a csapat összeállításánál, és még az is lehet, hogy akkorra már kétgyerekes anyukaként. De hát pontosan tudjuk, az anyák erősebbek lesznek."

Petrovics Kálmán, a szegedi egyesület vezetője nem foglalkozik azzal, hogy az eredményességi versenyben visszaesnek - Janics mindig aranyakat hozott -,  mert értelemszerűen Natasa boldogsága a legfontosabb, ezért meg is tesznek mindent.

"Mivel az egész családját ismerem, és ő az egyetlen lány, pontosan tudom, mennyire fontos neki egy kisbaba, és hogy eddig is ez volt a szíve vágya, már 2004 után is. Nincs kétségem felőle, az utolsó percig vízen marad, már most olyan kajakokat nézegettek Andróval, amelyikben elfér majd akkor is, ha nő a hasa. Úgy gondoljuk, hogy lesz a szülés után mellette egy angoltanár, kiváló kommunikációs szakember, aki szintén kismama, és mindenben tud majd segíteni neki. Londonba ugyanis már perfelt angolként szeretne menni. Két szoptatás közben is edzeni fog, csak összehangolás kérdése az egész, és hát a szülés nem betegség" - összegzett a Démász Szeged első embere.