A Szörnyeteg erős, de taktikája nincs

2011.03.18. 12:19
Bob Sapp amerikai futballal kezdte, de ketrecharcosként és K1-esként lett félelmetes hírű. Óriási méretekkel bír, 194 centijéhez 170 kiló társul. Nem hájpacni, csupa izom, mégis legyőzhető. Május elsején Kunkli Tivadar is feliratkozhat a Szörnyeteget verők közé.

A Szörny (Beast a beceneve) kegyetlen, de ez nagyszerű fizikai adottságaival párosulva sem mindig elég a győzelemhez. Sapp mérlege alapján nem tűnik félelmetesnek, 38 meccséből csak húszat nyert meg.

A középiskolában kezdett amerikai futballozni, lineman (falember) poszton játszott. A linemanek általában a legnagyobb és legerősebb játékosok, de Sapp méreteivel még itt is kitűnt. Erején kívül mást nem is igen használt a játékban, 1997-ben mégis profi szerződést kínáltak neki, az NFL-es Chicago Bears draftolta. Nem maradt sokáig, ahogy máshol sem, évente váltogatta csapatait. Megfordult a Minnesota Vikingsben, a Baltimore Ravensben, az Oakland Raidersben is. Négy évig volt profi, de összesen egy hivatalos mérkőzést játszott, fel is hagyott a futballal.

Ezután is az erejét használta, egy temetkezési vállalatnál koporsókat pakolt. Nem tetszett ez a munka, beiratkozott egy pankrátoriskolába. Első meccsét gyorsan nyerte, ez a győzelem leginkább az óriás befuttatásához kellett. Sapp nem sokáig pankrátorkodott, promociós irodája egyre inkább átállt a K1 és az MMA (Mixed Martial Arts, vegyes harcművészetek) eseményeire, és ez lett a Szörny szerencséje is.

Az első K1-es meccsét elvesztette, hiába volt jobb. Tsuyoshi Nakasakót pillanatok alatt elintézte, de a már földön fekvő, tehetetlen japánra is rárontott, ezért természetesen leléptették.

2002-ben Japánban is bemutatkozott, ahol hihetelen kultusza lett, számos filmben, reklámban is szerepet kapott. Persze ott nem a könyörtelen formáját hozza, mint olykor vereségeinél is látható, egy gyermeki lelkű óriásról van szó, akitől a bolondozás sem áll távol.

A következő K1-es meccsein már nem hibázott, háromszor nyert sorozatban, ebből kétszer a négyszeres világbajnokot, a holland Ernesto Hoostot verte meg.

Sapp egyszerű taktikával küzd, a lehető legrövidebb idő alatt akar nyerni. Már az első másodpercekben rátámad ellenfeleire, keményen sorozza őket, ahol éri. Harcmodorát a matadorra rontó bikáéhoz hasonlították, ezt kiismerve viszont többen legyőzték. Első nagy vereségébe is így szaladt bele. A kick-bokszos Mirko Filipovic eltáncolt a támadásai elől, majd mikor a Szörny fáradni látszott, a horvát visszatámadott, és egy rúgás-ütés kombinációval kiütötte.

A lerohanásos támadásokat persze nem csak kifárasztással lehet leszerelni, Peter Aerts 2007-ben pillanatok alatt KO-zta. Sapp le akarta dönteni a hollandot, de közben kapott egy térdrúgást fejre, majd a következő támadásnál még egyet a gyomrára. Hasonlóan végezte ki Patrice Quarteron is, egy-két gyors rúgás, és Sapp nem tudta folytatni. MMA-mérkőzéseken is nyolcszor legyőzték, bár ott többször a földharcban vesztett, ahol nem tudta érvényesíteni fizikai fölényét.

Olykor még nála is nagyobb ellenfelekkel találta szemben magát, a 233 kilós Akebonóval is megküzdött. A korábbi szumós folyamatosan ment rá Sappre, de ez nem volt elég, egy fejre mért ütéstől megrogyott.

Egy másik nagysággal, Mike Tysonnal is megküzdött volna, de csak a szájkaratéig jutottak, amikor egy győzelme után Sapp kikiabált az ott ülő bokszolónak.

Legutóbbi hat K1-es meccsét elvesztette, de amúgy is egyre ritkábban száll ringbe. Novemberben Jörgen Kruthtal verekedett, technikai KO-val a svéd volt jobb, múlt hétvégén a ciprusi Stav Economou nagyon elverte Abu-Dzabiban.

Hiába 170 kilós és csupa izom Sapp, taktikai és technikai képzetlenségét kihasználva sokan legyőzték. Igaz, eddig minden ellenfele mázsa feletti volt, a meccsükre nagydarab ellenfelekkel edző Kunkli Tivadar a 70 kilójával gyerekméretű a Szörnyhöz képest.