Szabó Tünde az úszószövetség főtitkára

2011.03.20. 16:54

Az egykori kiváló úszó, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Szabó Tünde lett a Magyar Úszó Szövetség főtitkára. A posztra az elnökség még januárban javasolta őt a közgyűlésnek, amely vasárnap nagy többséggel mondott igent a jelöltre.

A szavazás előtt a korábbi főtitkár, a visszavonuló Ruza József hivatalosan is lemondott. Beszédében megemlítette, hogy meglepően sokan jelentkeztek utódjának, végül az elnökség elfogadta a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás indítványát, hogy eredményes úszómúlt is legyen elvárás a pályázókkal szemben. Így maradtak fenn a szűrőn végül ketten, Szabó és a szintén egykori hátúszó, sokszoros magyar bajnok, rövidpályás vb-bronzérmes Deutsch Tamás.

Szabó Tünde már új funkciójában terjesztette elő a MÚSZ 2011-es költségvetését, amelyet elfogadtak a küldöttek. A közgyűlésen ugyanakkor nem mindenben volt egyetértés a jelenlévők között. Hosszas vita előzte meg a 2010-es büdzsé jóváhagyását. Volt olyan küldött, aki hangoztatta: hogyan mondhatna igent a jelenlegi, Gyárfás Tamás elnök és Ruza József vezette szövetség előterjesztésére, amikor a 2010-es magyarországi Európa-bajnokság megrendezéséhez biztosított költségvetési támogatás felhasználását vizsgálva a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elmarasztaló megállapításokat tett.

"A közgyűlés kiállt a sportág egysége mellett" - értékelte a főtitkárválasztó fórumot Gyárfás Tamás. "A tagság meggyőző fölénnyel támogatta elnökségünk előterjesztéseit. Bár alapszabály-módosító rendkívüli közgyűlésre javaslat nem érkezett, magam kezdeményeztem, hogy erre sor kerüljön. Erre az elnökség, majd a tagság javaslatainak begyűjtése után, várhatóan szeptemberben kerül sor. A MÚSZ közgyűlése tájékoztatást kapott a szövetséggel kapcsolatos vizsgálatokról. A tagság egységesen támogatja a szövetség egységének megőrzését, lehetőségei szintjén elősegíti a sportág sikereihez méltó légkör megteremtését, és ehhez kéri mindazok jóindulatú fellépését, akik számára fontos a magyar úszósport."