Mindenkit legyőzött a fél lábú birkózó

2011.03.21. 21:50
Anthony Robles már egy lábbal született, de élete a sport. Csúcsra ért, megnyerte az Egyesült Államok főiskolás birkózóbajnokságát.

Robles sosem akar műlábat, szenvedett attól, hogy művégtagját naponta fel- és le kellett csatolni. 3 évesen ki is tépte a műlábat, nem is használta többé, mankózott, vagy ugrándozott helyette.

A sportban taláta meg magát. Ötévesen megtanult egy lábbal biciklizni, majd súlyt akart emelni, de az apja nem engedte, túl fiatal volt hozzá. Robles azonban tántoríthatatlan volt, fekvőtámaszozni kezdett, hatodikos korában iskolarekordot döntött. Védőként amerikai futballozott az iskolai csapatban, és egész gyorsan leugrál egy mérföldet.

Birkózni 14 évesen kezdett, és hamar ráérzett. Álló helyzetben speciális testtartást kellett kialakítania, de földön fekve már nem volt hátrányban. Ellenfelei hamar rájöttek, Robles nagyon is kemény.

Lába hiányát felsőteste erősítésével pótolta, a súlycsoportjában senki sem olyan izmos, mint ő, ráadásul egyedi stílusával sokan nem tudnak mit kezdeni. "Nehéz leírni a birkózását, nagyon különleges, és persze nagyon tehetséges is. Majdnem minden a szokásos ellene, de azért vannak olyna fogások, amit nem használhatsz. A lábát keresed, nyúlsz érte, de csak a levegőt fogod” - nyilatkozta egy ellenfele.

"Nem azért kezdtem birkózni, hogy rám irányuljon a figyelem, egyszerűen szeretem ezt a sportot, és a legjobb akarok lenni. A birkózás nagyszerű, mert nem kell, hogy te legyél a legnagyobb vagy a legmagasabb. Csak az erőről szól, és arról, hogyan tudod használni. A lényeg, hogy a saját stílusod erőltesd a másikra” - mondta sportolói hitvallásáról Robles.

Középiskolásként kétszer is Arizona bajnoka volt szabadfogásban.
A főiskolás éveiben is sorra nyerte meccseit, de a bajnoki cím nem jött össze az 55 kilóban versenyző Roblesnek. "Először főiskolás bajnok akarok lenni, aztán be akarok kerülni az olimpiai csapatba, és aztán egy-két próbálkozás után talán meg is nyerhetném az aranyat”.

Az országos főiskolás bajnokságot végül a hétvégén nyerte meg egy negyedik, és egy hetedik hely után. A döntőben a címvédő Matt McDonough-ot verte 7-1-re.

Idén még veretlen, mind a 23 meccsét megnyerte, karrierjmutatója sem rossz, 109 győzelme mellett csak 23 veresége van.