10 év után vehetik el az ukrán világbajnok aranyát

2011.03.24. 19:28

Akár világbajnoki aranyérme visszaadásával is zárulhat az a doppingeljárás, amelyet az ukránok korábbi sprintersztárja, Zsanna Pintusevics-Block ellen indítanak.

A már visszavonult kétszeres vb-győztes férjét, Mark Blockot az Egyesült Államokban a hírhedt doppinglaborral (BALCO) szemben folyó eljárásban bűnösnek találták tiltott szerek kereskedésével, és a gyanú szerint a készítményekből a feleség is kapott.
Most a Nemzetközi (IAAF) vagy az Ukrán Atlétikai Szövetségen a sor, hogy lépjen. Szergej Bubka, az IAAF ukrán alelnöke, korábbi "legyőzhetetlen" rúdugró elismerte: lesz vizsgálat Pintusevics-Block érintettségével kapcsolatban, részleteket azonban nem közölhet.
Az ukrán sprinter pályafutásának csúcsa a 90-es évek végére és a 2000-es évek elejére tehető. Olimpiai érme ugyan nincs, de 100 méteren 2001-ben, 200-on pedig 1997-ben vb-t nyert, 60 méteren pedig 2003-ban fedettpályás világbajnok lett.
Ő volt az egyik legnagyobb ellenfele az amerikai Marion Jonesnak, akitől elvették olimpiai és vb-érmeit, tekintettel arra, hogy érintett volt a BALCO-ügyben. Soha nem produkált ugyan pozitív doppingmintát, csak éppen bevallotta, hogy szedett tiltott szert.
Érdekesség, hogy a 2001-es edmontoni vb női 100 m döntőjében Pintusevics-Block nyert Jones, valamint a görög Ekaterini Tanu és a bahamai Chandra Sturrup előtt. Jonestól már elvették a vb-ezüstérmet, Tanu pedig nem léphetett előrébb, mert hazájában ellene is doppingeljárás zajlik. Ha az IAAF folytatja az ilyen esetekben bevett gyakorlatát, akkor elképzelhető, hogy tíz év elteltével Sturrup lesz a 100-as világbajnok.