A századik birkózó-arany megszerzése a cél

2011.03.28. 14:52

Kedden a szabadfogásúakkal megkezdődik Dortmundban a birkózók idei Európa-bajnoksága, melyen a sportági világversenyek 100. magyar diadala is megszülethet. A magyarok 19 olimpiai, 25 világ- és 55 Európa-bajnoki címet gyűjtöttek be eddig a felnőttek között, így a németországi városban lehet meg a jubileumi siker. A 17 fős magyar küldöttségben a kötöttfogásúak teljes létszámban lesznek jelen, azaz mind a hét kategóriában indít versenyzőt Struhács György szakágvezető, míg szabadfogásban és a nőknél öten-öten.

„Az 55 kg-os Módos Péterre februári műtéte után még nem számíthatunk, ennek ellenére mindenképpen indítani akartam valakit az ő súlycsoportjában és a 60 kilósok között is, méghozzá két okból. Egyrészt a szeptemberi kvalifikációs világbajnokságon annyi kategóriában szerepelhetünk, amennyiben a mostani Eb-n indulunk, másrészt pedig a fiatalok számára ez jó lehetőség lesz arra, hogy megmutassák magukat” - nyilatkozta az MTI-nek Struhács György.

A szakember elmondta, ez az év egy kicsit más, mint a többi, miután még a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell fordítani a világbajnokságra az olimpiai kvalifikáció miatt, ezzel együtt a kontinensviadalon is jó teljesítményt vár birkózóitól.

A kapitány a jelenlegi formák alapján a 2006-os Eb-győztes Lőrincz Tamástól (66 kg), illetve az egyéves eltiltásából most visszatérő, 2009-es vb-győztes Kiss Balázstól (96 kg) remél kiemelkedő szereplést. S úgy véli, a 2008-as kontinensbajnok, olimpiai ötödik Bácsi Péter (74 kg) is messzire juthat. Igaz, neki a fogyasztás megnehezíti a dolgát, s nála fontos az is, milyen lábbal kel fel a verseny napján. Mellettük a veterán, ötszörös vb-ezüstérmes, Eb-győztes Deák Bárdos Mihály (120 kg) formájával is elégedett Struhács, ugyanakkor kiemelte, hogy a miskolci sportoló dobogós eredményéhez egy jó sorsolásra is szükség lehet.

„Deák Bárdos nagyon megbízható, de nála már évek óta meghatározó, hogy kivel birkózik, mert a legjobbakkal gondjai vannak, ettől függetlenül akár érmes is lehet. Az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán (84 kg) elsősorban a vb-re lehet majd igazán jó, még erőben vannak lemaradásai, de nagyon keményen dolgozik” - mondta a szakvezető.

A szabadfogásúaknál a tavalyi vb-harmadik Hatos Gábor lehet a húzóember. A szombathelyiek 74 kilósa az első napon lép szőnyegre, s adhat magyar szempontból jó alaphangot a németországi viadalnak. Gulyás István szövetségi kapitány hosszú idő után először számíthat majd a kétszeres Eb-bronzérmes Wöller Gergőre (66 kg), aki makacs vállsérülése miatt tavaly sem az Eb-n, sem a vb-n nem indulhatott. A két tapasztalt csapattag mellett könnyen meglepetést okozhat a fiatal nehézsúlyú Ligeti Dániel (120 kg), aki egy hete, a csapat-vb-n egészen kiváló formában birkózott, öt meccséből négyet megnyert, többek között az Eb-győztes azeri Ali Iszajevet is legyőzte.

„Hármójukban benne van a nagy eredmény, Dani Oroszországban bizonyította, hogy most már őt is az éremesélyesek kategóriájába lehet sorolni. Persze sok minden függ a sorsolástól is, ezért ha érmet szerzünk, már nem leszek elégedetlen” - mondta az MTI-nek Gulyás.

A női csapat adja az egész küldöttség egyik legnagyobb esélyesét, az olimpiai súlycsoportban, 63 kg-ban szereplő Sastin Marianna személyében, aki eredeti kategóriájában, 59 kg-ban többek között vb- és Eb-ezüstöt szerzett, a tavalyi vb-n pedig már eggyel feljebb is ötödik lett.

„Marianna esetében elmondhatom, hogy igazán a döntővel lennénk elégedettek. Ő is így van ezzel, ennek tudatában készül, egyáltalán nem nyomja ez a teher - nyilatkozta Vatai László szakágvezető. - Mellette az 55 kilós Szabó Emesétől várok sokat, benne van az érem, igaz, hőemelkedéssel küzdött az elmúlt időszakban, de nála ez mindig így van a nagy versenyek előtt.”

Kedden a szabadfogásúak 60, 74 és 96 kg-os küzdelmeivel kezdődik az Eb, melyen csütörtöktől a nők, szombattól pedig a kötöttfogásúak veszik birtokukba a csarnokot. A selejtezők minden nap 14 órakor, az éremcsatározások pedig 19 órakor kezdődnek.

A magyar csapat és a program

A magyar csapat

Kötöttfogás: Borsos Dávid (55 kg), Kozák István (60 kg), Lőrincz Tamás (66 kg), Bácsi Péter (74 kg), Fodor Zoltán (84 kg), Kiss Balázs (96 kg), Deák Bárdos Mihály (120 kg)

Szabadfogás: Wöller Gergő (66 kg), Hatos Gábor (74 kg), Veréb István (84 kg), Kiss Gergely (96 kg), Ligeti Dániel (120 kg)

Nők: Szabó Emese (55 kg), Sleisz Gabriella (59 kg), Sastin Marianna (63 kg), Szerencse Mónika (67 kg), Godó Kitti (72 kg)

A program

Kedd: szabadfogás 60 kg, 74 (Hatos), 96 (Kiss G.): selejtező, vigaszág 14 ó, döntők 19 ó

Szerda: szabadfogás 55 kg, 66 (Wöller), 84 (Veréb), 120 (Ligeti): selejtező, vigaszág 14 ó, döntők 19 ó

Csütörtök: nők 48 kg, 51, 55 (Szabó): selejtező, vigaszág 14 ó, döntők 19 ó

Péntek: nők 59 kg (Sleisz), 63 (Sastin), 67 (Szerencse), 72 (Godó): selejtező, vigaszág 14 ó, döntők 19 ó

Szombat: kötöttfogás 55 kg (Borsos), 66 (Lőrincz), 84 (Fodor), 120 (Deák Bárdos): selejtező, vigaszág 14 ó, döntők 19 ó

Vasárnap: kötöttfogás 60 kg (Kozák), 74 (Bácsi), 96 (Kiss B.)