Szabó világcsúcsba hajszolta Egerszegit

2011.03.28. 11:47
A jogi diplomát szerző, reklámban is szereplő Szabó Tünde sportpályafutása után sportvezető lesz, Ruza Józsefet váltotta az úszószövetségben, sikeres csapatot szeretne vezetni főtitkárként. Lánya, Evelin ígéretes tehetség.

Március 20-tól a 36 éves, olimpiai ezüstérmes dr. Szabó Tünde az úszók főtitkára. Szabónak olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstje is van, valamennyiszer a vele egyidős, ötszörös olimpiai bajnok, a világ úszósportjának meghatározó alakja, Egerszegi Krisztina győzte le.

„Tudom, megkerülhetetlen, ha az életemről beszélek, hogy csak második lettem, de én egyszer sem hazudtam, legkomolyabban mondtam, nagyon örültem mindegyik érmemnek. Hogy Egér győzött le, annak még inkább, mert Magyarországnak szereztünk dicsőséget. Együtt edzőtáboroztunk a válogatottban, láttam a tehetségét, ismertem a képeségeit. Mivel én Nyíregyházán voltam, nem volt könnyű felvenni vele a versenyt, hiszen egyedül, csapat nélkül edzettem. Mindig pozitív ember voltam, tudtam örülni a második helyeknek”.

Fotó: Szémann Tamás
Fotó: Szémann Tamás

Azon sem szokott tűnődni, hogy ha csak három évvel később születik, vagy még vállal egy újabb ciklust, akkor olimpiai bajnok lehetett volna. Egerszegi ugyanis 1996-ban, az atlantai olimpián már nem indult 100 háton, Szabónak pedig a rövidebb táv volt az erőssége.

„Ez megint csak a ha-kategória. Boldog ember vagyok én úgy is, hogy második lettem. Ha három évvel később születek, akkor nyilván tovább versenyzek, nem esik pontosan egybe a pályafutásom Egérével, de akkor meg jöhetett volna más, aki jobb, és akit nem tudok legyőzni. Kedves, hogy így aggódnak értem az emberek, újságírók, hogy ezen gondolkodnak, meghagyom ezt nekik. Nagyon jól érzem magam a bőrömben, Nyíregyházán mindenki szemében győztes voltam, az életemet pedig nem tudtam megváltoztatni. Így alakult, így kellett lennie, Egerszegi korszakos világcsúcsainál ott voltam, százon egy, kétszázon majd öt másodperccel kaptam ki tőle. Százon talán igaz, hogy belehajszoltam egy nagy eredménybe, mert legalább megszorítottam, hiszen a harmadik német lányra már én is egy másodpercet vertem. Nyolc hónappal korábban, a vb-n két tizeddel csúsztam le az aranyról.”

Kétszázon azért lett olimpiai hatodik, mert a másik, rövidebb távra készült, az alkata nem volt klasszikusan a rövid távra jó, hanem egyszerűen nem készítették fel kétszázra.

Szabó legnagyobb lánya, a 14 éves Evelin
Szabó legnagyobb lánya, a 14 éves Evelin

„A magyar úszók hagyományosan az állóképességi számokban emelkedtek ki, ilyen kézzelfogható a magyarázata, hogy a százas távokon Egerszegin és Rózsán kívül nagy eredményt senki sem ért el."

Szabó az 1992-es barcelonai olimpia után visszavonult, a sorozatos felfázások után begyulladt a veséje, de ez csak az utolsó lökést adta, egyébként is úgy tervezte, hogy 18 évesen befejezi, mert addigra már volt vb-n, Eb-n és olimpián is.

„Mivel a körülmények nem voltak a legjobbak Nyíregyházán, hidegben, nyirkos helyen kellett készülnünk sokszor, a vesém nem bírta. Azt pedig különösen nem, hogy ha csak egy kicsit voltam beteg, akkor nem tudtam megállni, nem tudtam kipihenni magam, akkor is edzettem.”

Szabó 2004-ben volt tanácsadója a Parlament ifjúsági és sportbizottságának, később Budapestnek is, tudatosan készült a vezetői pályára. „Volt bennem izgalom, hiszen már két hónapja felmerült a nevem, mint az egyik főtitkárjelölté. Már akkor kezdtem szépen belelátni, mit kell tennem, bejártam a szövetségbe megismerni az ügyintézést. Az izgalom mellé párosult a választás előtti hetekben a tenni akarás vágya. Mert én nagyon szeretnék sikeres, egymást inspiráló és előre húzó csapatot jól vezetni. A megválasztásom után rögtön tárgyaltam is Molnár Zoltán MOB-főtitkárral, hogy a működésünk zavartalan lehessen az állami pénzek befagyasztása ellenére, és a sportolók nem lehetnek egy elszámolási vita áldozatai. Nekik semmit sem szabad észrevenniük."

Anya és lánya a medence partján
Anya és lánya a medence partján

Volt ellenszavazata, nem egyhangúlag választotta meg a tagság, de ezzel nem foglalkozik „Az ellenszavazat a hangulatnak szólt, nem a személyemnek.”

Egerszegi Krisztinával a közgyűlés előtt beszélt, korábbi riválisa biztatta. A viszonyuk jó, bár nyilván a három gyerekük egyre többször beszédtéma, mint az úszás.

Szabó legnagyobb lánya (tavaly májusban szült ikreket - egy fiút és egy lányt -, második házasságából), a 14 éves Evelin Turi György irányításával úszik a Kőbánya SC-ben, kétszáz háton a Budapest-bajnokságon második lett, a 100 hátat megnyerte.

„A londoni olimpia még nem lesz az övé, de Rio mindenképp. Duplán izgulhatok majd, mert biztosan sokkal jobban izgulok, mint ő. Alkatilag nagyon hasonlít rám, bár még nincsenek nagy izmai, azokat még ráér később felszedni.”

A Playboy tabutéma

Az új főtitkár udvariasan arra kért, vetkőzéséről ne kérdezzük, az a múlt, pedig ő volt az első olimpiai érmes magyar sportoló, aki a Playboyban szerepelt. Szégyellnivalója nincs a képek miatt, de azt a korszakot lezárta. 2003-ban, a lap megjelenése után édesanyja is büszke volt rá, bátorságának akkor sem volt rossz visszhangja.