Mindkét csörgőlabda-válogatottunk paralimpiai kvótát szerezhet Antalyában

2011.03.29. 16:15

Tizennégy magyar sportoló utazik el a törökországi Antalyában vasárnap kezdődő, a látássérültek számára szervezendő, paralimpiai kvafikációs Világjátékokra.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) keddi sajtótájékoztatóján elhangzott: három cselgáncsozó, egy úszó, valamint a férfi és női csörgőlabda-válogatott képviseli az országot az eseményen, amelyet negyedszerre rendeznek meg, a magyarok pedig első alkalommal utaznak.

"A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatása óriási segítség a számunkra, a Világjátékokra kapott 15 millió forint lehetővé tette, hogy huszonnyolc fős küldöttség utazzon Törökországba" - mondta Gömöri Zsolt, az MPB elnöke.

A cselgáncsozók eredetileg négyen lettek volna, de a 100 kg-os Papp Gábor súlyos bokasérülést szenvedett az egyik edzésen, így - bár éremesélyesek számított - ki kell hagynia a versenyt. A tavalyi debreceni Európa-bajnokságon győztes 70 kg-os Szabó Nikolett és a kétszeres paralimpiai bronzérmes Vincze Gábor (81 kg) mellett 48 kg-ban Burányi Flóra lesz érdekelt.

Úszásban Hoffmann Ágnes három számban (50 m mell, 50 m hát, 100 m mell) állt rajkőre.

Csörgőlabdában még soha nem fordult elő, hogy a magyar férfi és női válogatottnak is egyszerre legyen esélye a paralimpiai kvóta megszerezésére, ehhez mindkét együttesnek az első nyolc hely valamelyikén kell végeznie a 16 csapatos mezőnyben.

A Látássérült Sportolók Nemzetközi Szövetségének (IBSA) megrendezésében sorra kerülő Világjátékokon 57 ország több mint 1300 versenyzője vesz részt, s itt lehet indulási jogot szerezni a jövő évi londoni paralimpiára.