Kemoterápia után is lehetsz bajnok

2011.04.03. 15:31
A barcelonás Abidalt mája miatt műtötték sikeresen, nem ritka, hogy sportolók visszatérnek a daganatos betegségből.

Lance Armstrong

"Körülbelül három százalékot adnak az orvosaim a túlélésre, mert későn vették észre a problémát. A herémben daganatot találtak, ami áttétet képzett. Az agyamban és a tüdőmben is vannak csomók" - nyilatkozta 1996-ban minden idők egyik legjobb bringása. A koponyájából három daganatot kellett eltávolítani, a tüdejében lévő csomót kemoterápiás kezeléssel pusztították el. 1998-ban tíz kiló minusszal tért vissza, 1999 és 2005 között zsinórban hét Tour de France-t nyert, ezzel csúcstartó.

Mario Lemieux

A tíz NHL-rekordot tartó kanadai hokisnál Hodgkin-kórt diagnosztizáltak, agresszív sugárkezelést kapott, az élete komoly veszélyben volt. Nem beszélt a betegségéről, keményen edzett, hamar visszatért. Utolsó sugárkezelésének napján csapata, a Pittsburg Penguins Philadelphiába repült, Lemieux gólt ütött és gólpasszt adott, a hazaiak felállva tapsolták. Élete egyik legjobb szezonját produkálta, 160 ponttal zárt, a folytatásban huszonhét gólt ütött és huszonhárom gólpasszt adott. ’97-ben visszavonult, aztán visszatért, a 2002-es téli olimpián ő vihette a kanadai csapat zászlaját, és ő vehette át elsőként az aranyérmet is.

Saku Koivu

A finn hokisnál, aki a Montreal Canadiens első európai csapatkapitánya volt, 2001-ben diagnosztizáltak rákot, egy szezont kellett kihagynia. 2002-es visszatérésénél nyolc percen át tapsolták a szurkolók. Hazájában pozitív példamutatásáért kitüntették.

Tiger Woods, Zickler, Graf műtéttel gyors műtéttel megúszta

Minden idők legsikeresebb golfozójának bal térdéből egy kisebb daganatot távolítottak el, de nem kellett különösebben izgulnia, jóindulatú volt. A Bayern München csatárának is a lábában volt csomó, de még azelőtt kivették, hogy elrákosodott volna. Stephanie Graf, a Sydneyben ezüstérmes osztrák futónő szervezetéből is jóindulatú daganatot távolítottak el.

Heiko Herrlich

Az 1996-ban rekordösszegért a Dortmundba igazoló német csatárnál 2000-ben diagnosztizáltak agytumort, a szezon első három hónapjában hét gólt szerzett, de aztán egyre rosszabbul lett, meg kellett műteni. "Nem szeretném, ha amiatt maradhatnék itt, mert korábban sok gólt lőttem. Akkor inkább elmegyek a másodosztályba, mindegy, hová" - nyilatkozta. Azóta már visszavonult, de volt a Dortmund-ifik és a Bochum edzője is.

Szeiler József

A Fradi egykori kapusánál 1992-ben diagnosztizáltak hererákot, abban az időben még nem a kemoterápia, hanem a műtét volt a megszokott eljárás, a következő szezontól már újra védett, a csapat első kapusa lett. "A karácsonyt kórházban töltöttem, akkor műtöttek először. Az csak növelte az elkeseredésemet, hogy előttem egyetlen példa sem lebegett, hogy másoknak sikerült. A kórházi faliújságra korábbi fényképeket tettem, amikor vetődök, lehúzok egy beadást, hogy emlékeztessen, nekem a pályán a helyem, le kell gyűrnöm az olykor mérhetetlen fájdalmat, amit a műtétek okoztak. Az első műtét után ugyanis egy hónap múlva jött a következő, amikor a szegycsontomtól a szeméremcsontomig felnyitották a hasam, és kiszedték a nyirokcsomókat. Májusban, Nyíregyházán már ott ülhettem a Fradi-kispadon." Szeilernek 1998-ban aztán újra daganata lett, jött az újabb kezelés, három héttel az utolsó után már védett.

Kövesfalvi István

A már 42 éves kapus még tavaly is játszott, 2002-ben derült ki, hererákja van. Három hónappal később kemoterápiás kezelésen esett át, majd rá három hónapra már REAC-bajnokin védett. "Azt sem lehet kizárni, hogy egy rúgástól alakult ki a tumor – nyilván a többi kapus esetében sem lehetett -, de az orvosok nem ezt tartották valószínűnek. A kapusposzttal járó feszültség, szorongás nagyobb szerepet játszhatott a betegségben."

Akiknek nem sikerült

Andrea Fortunato

Az olasz válogatottban is bemutatkozó játékost legyőzte a leukémia, 23 évesen halt meg. Hatalmas tehetség volt, betegsége elején a Juventusban játszott. A válogatott Litvánia elleni meccsének estéjén halt meg.

Richard Burns

A 2001-ben ralivilágbajnok angol vezetés közben vesztette el az eszméletét, kiderült, hogy agytumora van. Világbajnoki címe után napra pontosan négy évvel később halt bele, akkor már napok óta kómában volt. George Best, a Manchester United legendás játékosa is ezen a napon hunyt el.

Paul Hunter

A kétszeres Welsh Open- és egyszeres British Open-győztes angol sznúkeres a 2004-es Masters-tornán Ronnie O'Sullivant verte a döntőben; a huszonnyolcadik születésnapját sem érte meg, kemoterápiás kezelést kapott, de nem segített rajta.