Film a cápaharapásból visszatért szörfösről

2011.04.08. 14:40
Bethany Hamiltont 13 évesen cápatámadás miatt vesztette el bal karját. Hite segítette a visszatérésben, a támadás után két évvel már országos bajnokságot nyert. Sokak példaképe lett, most megfilmesítették életének legnehezebb szakaszát.

Az amerikai Bethany Hamiltont 2003. október 31-én támadta meg szörfözés közben egy négy és fél méteres tigriscápa a hawaii vizeken. A bal karja súlyosan megsérült, majdnem elvérzett. A harapástól szétroncsolódott testrészt már nem tudták megmenteni, ezért a karját amputálták.

A mélyen istenhívő és pozitív életszemléletű Hamilton nem hagyta magát sajnáltatni, egy hónappal később már ismét a szörfdeszkán állt. Egy karral újra meg kellett tanulnia egyensúlyozni, kezdetben ehhez speciális, a megszokottnál hosszabb és vastagabb deszkát használt.

Fél évvel később ismét versenyzett, 2005-ben amatőr országos bajnoki címet nyert, 2007-tól pedig már a profik között indult a még mindig juniornak számító amerikai lány. Első versenyén harmadik volt, eddigi legjobb eredményét 2009-ben érte el, a junior világbajnokságon második lett. Tavaly meglovagolta a Jaws nevű hullámokat is Hawaii-on, ez eddig alig pár nőnek sikerült csak.

Erős akarata és története sokakat inspirált, több díjat is kapott, 2004-ben a legnagyobb visszatérő sportolónak választotta ESPN sportcsatorna, de kapott bátorságdíjat tinik a szavazata alapján a Fox televíziótól is. 2004-ben Soul Surfers címen életrajzi könyvet adott ki, amelyet megfilmesítettek, és pénteken tartották a hivatalos bemutatóját.

Sorstársain is igyekszik segíteni, alapítványa cápatámadások áldozatait és amputált embereket támogat.