A hátraszaltóhoz már százezres roller kell

2011.04.13. 13:34
Az akrobatikus elemekből álló extrém rollerezést pár éve találták ki, már Magyarországon is terjed.

Az amerikai Terry Price tíz évvel ezelőtt rollerrel kezdte el próbálgatni a BMX-ből ellesett mozdulatokat, forgásokat, ugrásokat. Három évvel később új sportág született, melynek a 3 évvel ezelőtti, franciaországi felfutás adott újabb lökést.

A sportszergyártók is ráharaptak, kezdtek strapabíróbb rollereket gyártani. (A hagyományos roller kormánya és lapja akár már egy ugrás után használhatan lesz.) A tömegtermelés miatt viszonylag olcsón, 30 ezer forintért hozzá lehetett jutni a speciális eszközökhöz. Egy versenyroller 100 ezer körül van, de a duplájáért is árulnak.

“Magyarországon két évvel ezelőtt indult be az extrém rollerezés. Nálunk is előtérbe került a francia stílus, míg Amerikában inkább a csak a kiépített parkokban gyakorolnak, addig itt nagyon népszerű a streetelés” -  az akadályokat itt az utcabútorok, lépcsők, korlátok jelentik - mondta az Pintye Tamás, a hazai rollerversenyek főszervezője.

A street és a park versenyszámok mellett félcsőben is versenyeznek, a sok forgás miatt ez a legnehezebb. Magyarországon körülbelül 150-en járnak rendszeresen versenyekre, de Pintye szerint legalább háromezer rolleres van az országban.

A legjobb hazai versenyzőnek a 16 éves Csikai Bence számít, két éve kezdte. “Először csak egy nagyon bóvli rollerem volt, azzal kezdtem csak úgy ugrálgatni az utcán. Pár nap alatt persze tönkre is ment. Aztán vettem egy igazi versenyrollert, és az egri parkban kezdtem gyakorolni”. Mint a legtöbb rolleres, ő is a társaitól lesi a trükköket, vagy a YouTube-on nézi meg a profikat. Ha valaki kitalál egy trükköt, gyorsan fel is tölti a videómegosztóra, a rolleresek így jegyzik a kitalálókat. A trükkök betanulása sok sérüléssel jár, a nagyobb ugrásoknál kötelező a bukósisak, de még így is elég veszélyes sport.

Csikai gyorsan fejlődött, a hazai mezőnyben ő tudja a legnehezebb trükköket “beadni”: a szlengben ez a trükk hibátlan bemutatását jelenti. A mozdulatoknak általában angol nevük van (flair, flip), vagy magyar rövidítéseket használnak (kápé - kormánypörgetés).

Az egri rolleres az egyik legjobb akrobata itthon, több trükköt is ő adott be először. A veszélyes ugrásokat először szivacshalomra esve gyakorolja, ha ott már jól megy, bemutatja a pályán. A hátraszaltót itthon ő csinálta meg először, és a nevéhez fűződik a “magyar flair”: itt a hátraszaltó mellett egy 180 fokos fordulatot is megtesz.

Legutóbbi versenyén a hátraszaltót elengedett kézzel ugrotta meg, miközben a kormányt a lábai közé szorította, ezzel nyert is. Csikai kiemelkedő tudású extrém rolleres, de még egy-két év kell neki, hogy  külföldön is sikeres lehessen.