Három-négy érem a cél a cselgáncs Eb-n

2011.04.19. 17:31

Csütörtöktől vasárnapig rekordot jelentő 16 cselgáncsozó - tíz férfi és hat nő - képviseli a magyar színeket az isztambuli olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon; a küldöttségtől három-négy érmet vár a hazai szakvezetés.

Bár a sportágban csak 14 súlycsoport létezik, a tavalyi, tokiói világbajnokság óta a nagy versenyeken kategóriánként két-két dzsúdós indulhat minden országból, így maximum 28 főből állhat egy-egy válogatott.

A súlycsoportok közül csak kettőben - női 52 és +78 kg-ban - nem lesz magyar. A 78 kg-os Joó Abigél mellett - aki az elmúlt évben, első felnőtt idényében rögtön Európa-bajnok lett - éremesélyekkel lép tatamira a 66 kg-ban kétszeres Eb-aranyérmes Ungvári Miklós, a 70 kg-osok világranglistájának második helyén álló és címvédőként érkező Mészáros Anett, valamint a világ- és Európa-bajnoki harmadik Karakas Hedvig (57) is. Illyés Miklós szakágvezető gondjait ugyanakkor gyarapíthatja, hogy a keretből hárman is súlyos sérülésen estek át a közelmúltban: a comb- és térdproblémákkal kidőlt Mészáros a szeptemberi vb óta csak a két héttel ezelőtti Európa Kupán vett részt, Bor Barna (+100) nemrég épült fel térdszalagszakadásából, mint ahogy Csernoviczki Éva (48) is.

A tavaly Eb-harmadik és a februári Hungária Kupát megnyerő Ungvári Attila (73) versenyengedélyét a folyamatban lévő doppingügye miatt felfüggesztették, így a ceglédi dzsúdós nem utazhat Törökországba.

A vasárnapi zárónapon a csapatversenyekre kerül sor, ám sem a 2009-ben Miskolcon aranyérmes magyar férfiak, sem az akkor harmadik helyen végzett nők nem indulnak el. A távolmaradásnak szakmai okai vannak, ugyanis közvetlenül az Eb után kezdődik az utolsó olimpiai kvalifikációs év, amelyben - az eddigi 50 százalék helyett - immár százszázalékosan számítanak a versenyeken szerzett pontok. A szövetség vezetése ezekre szeretné kímélni-tartalékolni a kerettagokat, így visszalépett a csapatok Eb-küzdelmeitől.

Az isztambuli olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság menetrendje (az előcsatározások mindennap magyar idő szerint 9, az éremküzdelmek 16 órakor kezdődnek):

április 21., csütörtök:
férfiak: 60 kg (Burján László, UTE), 66 kg (Ungvári Miklós, MTK-Erzsébetváros és Gorjanácz Zsolt, UTE) 
nők: 48 kg (Csernoviczki Éva, Ippon Judo Tatabánya), 52 kg, 57 kg (Karakas Hedvig, Miskolci VSC)

április 22., péntek:
férfiak: 73 kg (Taraba Sándor, UTE), 81 kg (ifj. Nagysolymosi Sándor, Kecskeméti JC és Csoknyai László, Atomerőmű SE)
nők: 63 kg (Baczkó Bernadett, KSI SE és Gáspár Eszter, Miskolci VSC), 70 kg (Mészáros Anett, Honvéd-Kipex)

április 23., szombat:
férfiak: 90 kg (Madarász Tamás, Debreceni SC-SI és Vér Gábor, Honvéd-Kipex), 100 kg (Hadfi Dániel, Honvéd-Kipex), +100 kg (Bor Barna, Atomerőmű SE) 
nők: 78 kg (Joó Abigél, KSI SE), +78 kg

április 24., vasárnap - csapatverseny:
férfiak: Magyarország nem indul
nők: Magyarország nem indul