Karrierjét mentette meg Overdose

2011.04.19. 16:38

Nem is pályacsúcsot jelentő ideje, hanem stílusa és fölényes sikere volt meggyőző Overdose-nak vasárnapi, hoppegarteni futama után - állítja Mikóczy Zoltán, a ló társtulajdonosa.

Mikóczy a keddi sajtótájékoztatón elmondta: vízválasztó volt a hétvégi verseny a ló további pályafutásának szempontjából, mert bár a futam előtt nem beszéltek róla, de ha Overdose nem ilyen meggyőzően fut, akkor el kellett volna gondolkozni, hogy érdemes-e tovább versenyeztetni.

Overdose szenzációs pályacsúccsal, óriási fölénnyel győzött, így már be is nevezték következő versenyére.

„Ma járt le a nevezési határidő a Royal Ascotra, kollégáim elküldték a jelentkezésünket a június 14-i futamra” - árulta el Mikóczy. Hozzátette: nem fogja kimondani, hogy egyértelműen győzelem a cél Európa legnívósabb sprintversenyén, de méltóan akarják képviselni Magyarországot Londonban.

Overdose győztes idejét utólag 54.1 másodpercről 57.1-re módosították, de így is jobb a korábbi 57.8-as pályarekordnál. Mikóczy ezzel kapcsolatban kifejtette, nem az idő érdekelte, hanem az, hogy abban a stílusban fusson, mint savós patairha-gyulladása előtt. Kijelentette, ismét tűz volt a szemében a futam előtt.

"Azért választottuk a Berlintől 20 km-re lévő helyszínt az idei első futásra, mert az ottani verseny éppen öt héttel a következőnek betervezett erőpróba előtt volt, ez pedig megfelelt az idomár kérésének, ráadásul a németek rajonganak Overdose-ért. Csak miatta 10.000 ember látogatott ki, futama után tömegek indultak meg a kijárat felé" - mondta Mikóczy, aki szerint Overdose a jelenlegi teljesítőképességének 70-80 százalékát adta ki magából a fölényes győzelem alkalmával.

Overdose már Alagon van, két napig még pihen, majd csütörtökön kezdi meg az edzéseket, mivel a vártnál hamarabb túltette magát a versenyen, és jobb állapotban van. A tervek szerint május elején utazik ki Angliába, ahol előbb május 21-én a Haydock Parkban áll rajtgépbe a Temple Stakes versenyen, majd június 14-én a londoni Royal Ascoton vesz részt. Mikóczy szerint a ló jelenleg 70-75 százalékot tud ahhoz képest, amit el kell érnie az idei főversenyére, de ez teljesen normális, mivel még csak a felkészülés elején tartanak.

Mikóczy egyelőre nem tudja, ki lesz Overdose zsokéja a következő két versenyén, a világ egyik legjobbjának tartott Christophe Soumillon, vagy Andreas Suborics, aki most is lovagolta a pej mént. Mikóczy most Suboricsot választaná, mert a ló és lovasa között tökéletes összhang volt a hétvégi versenyen.

Overdose első 12 versenyét megnyerte, majd súlyos, pályafutását veszélyeztető sérülést szenvedett 2009-ben. Miután felépült a savós patairha-gyulladásból 2010 augusztus végén 14 veretlen futást követően kikapott Baden-Badenben. Azóta vasárnap versenyzett először, s ismét régi önmagát mutatta.