Eltiltott testvérének nyert Eb-t Ungvári

2011.04.21. 18:03
Tavalyi ezüstérme után aranyérmes lett Ungvári Miklós a cselgáncs Európa-bajnokságon. Az MTK versenyzője harmadszor lett a kontinens legjobbja.

Az isztambuli cselgáncs Európa-bajnokság első napján egy ezüst- és egy aranyérmet szereztek a magyarok.

Csernoviczki Éva nagy neveket vert a döntőig, a legnagyobbat, az olimpiai bajnok román Dumitruval nem bírt. Második intése vitatható volt a magyar versenyzőnek, mert mindketten egyszerre hátráltak ki a tatamiról. Csernoviczkinek már volt Eb-második helye, tavaly Bécsben ért el.

Ungvári Miklós görög, lengyel és francia versenyzőt verve jutott el az elődöntőig, ahol visszavágott az olimpián elszenvedett vereségért az orosz Gadanovnak. Emlékezetes meccs volt a pekingi, Ungvári irányított, de három másodperccel a vége előtt egy szabálytalan fogás megakadályozta, hogy továbbjusson.

Ezúttal a hosszabbításban nyert a 30 éves magyar, aki kilenc éve és tavalyelőtt volt Európa legjobbja.

ung2

A döntőben az azeri Karimov volt az ellenfele, akitől egyszer már kikapott idén, de most neki is visszavágott.

A hosszabbításban szép akciót hajtott végre, egy lábszárforgatásból balra húzta le ellenfelét, aki épp az ellenkezőjére számított. A dobásra jukót adtak, ami elég is volt a sikerhez.

Ungvári 2500 eurót kapott és öccsének, a Karvaly becenévre hallgató Attilának ajánlotta érmét, akinek versenyengedélyét doppinggyanú miatt nemrég felfüggesztették.

"A testvéremért küzdöttem az egész Európa-bajnokságon. - mondta még mindig zihálva az MTI-nek. - Egy éremért jöttem ide, amelyet az öcsémnek akartam ajánlani, aki nem lehetett itt, és aki szerintem hasonlóképpen szerepelt volna. Ha nem hiszem, akkor ő higgye, tüzünket helyettem őrizze."