Mészáros Anett ötödik lett a cselgáncs Eb-n

2011.04.22. 17:21 Módosítva: 2011.04.22. 18:09

A 70 kg-ban címvédő Mészáros Anett ötödik lett az Isztambulban zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokság pénteki versenynapján. A Honvéd-Kipex dzsúdósa a lengyel Katarzyna Klys és a német Kerstin Thiele hosszabbításos legyűrése, illetve az elődöntőben az olimpiai ezüstérmes, világ- és kétszeres Európa-bajnok holland Edith Bosch-tól elszenvedett vereség után egy még nehezebb ellenféllel, Lucie Decosse-szal találkozott a bronzcsatában. A kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, 15 Világkupa-diadalnál tartó francia sztár - akinek olimpiai ezüstje is van - 2-1-re vezetett kettejük különpárharcában, ráadásul a tavalyi vb-döntőben is jobbnak bizonyult Tokióban, noha arra a találkozóra a 23 éves magyar már sérülten állt ki (és azóta mindössze egy versenyen lépett tatamira).

A negyedik csata kiegyenlített küzdelmet hozott, a franciát egyszer intették, Mészáros remekül tartotta magát, mígnem 1:44 percnél Decosse elkapta és leszorította őt, amiből nem tudott kijönni.

„Nem mozogtam most rosszul, sajnos belementem egy leszorításba, de főleg az elődöntőt sajnálom, amelyet azt hiszem, elvettek tőlem. - értékelt a kétszeres vb-második Mészáros az MTI-nek. - Ott nem volt szerencsém a bíróval, ami pedig az egész napot illeti, persze éreztem a nyolc hónapos kihagyást. Hiányzott a versenyek légköre, ezzel együtt nem vagyok elkeseredve, megyünk tovább.”

Edzője, Toncs Péter is elégedetten nyilatkozott: „Mindig szeretne érmet az ember, de Anett ma így is szépen dolgozott, két aranypontos meccset is megnyert. Főként szellemileg látszott rajta a kényszerszünet, nem volt meg benne annyira a rá jellemző önbizalom, időnként tartalékolt, nem ment bele kétes helyzetekbe. Ennyi verseny nélküli idő után azonban ez természetes. Szóval ez most inkább egy felhozó verseny volt, nem pihenünk, javítjuk tovább a formát a vb-re.”

Taraba Sándor (73 kg)), ifj. Nagysolymosi Sándor és Csoknyai László (81 kg)), valamint Baczkó Bernadett és Gáspár Eszter (63 kg) helyezetlenül zárt, miután mindjárt az első meccsén vereséget szenvedett.

Eredmények

Férfiak

73 kg, Európa-bajnok: Joao Pina (Portugália), 2. Murat Kodzokov (Oroszország), 3. Vanlioglu Haszan (Törökország) és Jaromir Jezek (Csehország). Taraba Sándor helyezetlen

81 kg, Európa-bajnok: Elnur Mammadli (Azerbajdzsán), 2. Sergiu Toma (Moldova). 3. Ole Bischof (Németország) és Szirazsugyin Magomedov (Oroszország). Ifj. Nagysolymosi Sándor és Csoknyai László helyezetlen

Nők

63 kg, Európa-bajnok: Gevrise Emane (Franciaország), 2. Anicka van Emden (Hollandia), 3. Hilde Drexler (Ausztria) és Urska Zolnir (Szlovénia). Baczkó Bernadett és Gáspár Eszter helyezetlen

70 kg, Európa-bajnok: Edith Bosch (Hollandia), 2. Cecilia Blanco (Spanyolország), 3. Erica Barbieri (Olaszország) és Lucie Decosse (Franciaország), 5. Mészáros Anett.