Nem vicc: Tevezt jobban fizetik Messinél

2011.04.25. 17:35

Az ESPN pár napja jelentette meg kutatását: kik az országok legjobban kereső sportolói. Magyarországról Gera Zoltánt tették az első helyre, évi kétmillió fontos keresete vélhetően fedi a valóságot, a Fulham mégiscsak felső középkategóriás csapat volt tavaly.

A teljes listát tekintve akad még pár figyelemre méltó momentum, és nem az, hogy a Fülöp-szigeteki, de tíz éve Amerikában bokszoló Manny Pacquiao, és a baseballos Alex Rodriguez vannak az élén.

Lionel Messinél jobban keres Carlos Tevez
Lionel Messinél jobban keres Carlos Tevez

Elgondolkodtatóbb, hogy Lionel Messinél jobban keres Carlos Tévez, legalábbis a klubjától többet kap. Messi reklámbevételeivel a 40 millió dolláros határon van, ha ezt beleszámítjuk, máris fordul a sorrend, de a Barcelona nem annyira tehetős, mint a Manchester City. Pontosabban a City-nek azt a képet kellett kialakítania magáról a piacon az elmúlt két évben, hogy nem sajnálja a pénzt, különben nem tudta volna megszerezni a játékosokat, bár a célját, hogy BL-résztvevő legyen, még így sem érte el, igaz, idén van a legnagyobb esélye rá.

A City-nél nem csak Tévezt fizetik kimagaslóan, hanem sokan másokat is. Nigel de Jong a klubtól kapott bérével Hollandiában a legjobban fizetett sportoló lett. Róla talán a tavalyi vb-döntős mellbe rúgás a legemlékezetesebb, gólja egyébként sem volt az idényben. Védekező középpályásként több mint tízmillió dollárt keresni, kivételes összeg.

A példája azt mutatja: ha valaki egyszer eljut a Cityig, megalapozta életét, játsszon bármilyen poszton is. Kettőjükön kívül az elefántcsontparti Touré, a togói Adebayor, a paraguayi Santa Cruz, a belga Vincent Kompany, valamint a bosnyák Dzeko is hazájuk legjobban kereső sportolói.

Ha egyszer jó brazilt is leigazol a City, azonnal letaszíthatja Felipe Massát Brazíliában az élről, mert a pilóta egy közepes évében is többet keresett, mint bármelyik brazil futballista. Értelemszerűen meg kell azt fizetni, hogy valaki udvariasan félrehúzódik, és bevállalja a szimpatikus és nem akadékoskodó második pilóta szerepkörét.

A brazil futball átmeneti válságát is jelzi, hogy Kaká csak a reklámbevételekkel előzi meg Massát, fizetésével nem. (Kaká 20 millió eurót kap mindennel együtt.)

Két futballnagyhatalomban, Angliában és Spanyolországban is Forma-1-es pilóta szakít a legtöbbet: Lewis Hamilton és Fernando Alonso. Wayne Rooney, Frank Lampard, Steven Gerrard vagy Fernando Torres, Iniesta, Xavi esélytelen ebben a versenyben.

A finn Kimi Raikkönen ellenben nem csinált rossz üzletet azzal, hogy raliautóba ült át, mert többet keres korábbi riválisainál.

Franciaországban ugyanakkor Frank Ribery a legjobb, akit a Bayern München busásan megfizet, feltehetően a bajoroknál vívhatott csak ki ilyen magas keresetet. A Bayernnek egyúttal talizmánt jelent a francia, aki ha a tavalyi BL-döntőn játszhatott volna, a müncheniek lényegesen nagyobb eséllyel vették volna fel a versenyt.

A listából az is kiderül, hogy a BL-ben negyeddöntős ukrán bajnok Sahtar Donyeck mennyire nem kényezteti el nem híres játékosait. Az örmény Mhitarjan 360 ezer dollárt kap, a bolíviai Moreni gázsija sem éri el az egymillió dollárt.

Három környékbeli országnak (osztrák, szlovák, szlovén) is az NHL-ben szereplő sztárja keres legjobban. A lettek, litvánok kosaras klasszisainak kilenc és ötmillió dolláros fizetésével egyetlen jól kereső magyar futballista sem vetekedhet.

A szocialista blokkból amúgy ebben a rangsorban Magyarország az utolsó.