A Nemzeti Színház tava is megvolt már

2011.04.25. 11:03
2006 nyarán egy lelkes wakeboardos új irányt adott a deszkasportoknak, mikor megalkotta a motoros csörlőt. A Gaboard Winch névre keresztelt projekt beérni látszik: tizenegy országban huszonöt eladott gép segíti a deszkásokat.

Amióta van wakeboard, azóta van winchezés is, a stílus 2005-re tisztult le, akkor kezdték meg az első gépek sorozatgyártását. Az eszköz abban segít, hogy olyan helyeken is tudjanak sportolni, ahol a deszkás nem tud lendületet szerezni, mert nincs kábelpálya, motorcsónak, havas lejtő.

Alapvetően gerillacsúszásokra találták ki, ezért az extrémsportolók hamar rákaptak. Először Amerikában csúsztak vele szökőkutakat, medencéket, belvizeket, de felhasználásának gyakorlatilag semmi sem szab határt, minél kreatívabb egy ilyen akció, annál érdekesebb és értékesebb felvételek születnek.

A magyar winchezés 2006-ban kezdődött, de az első prototípust, a Skatert csak 2007-ben mutatták be, azóta már elkészült egy másik, nagyobb teljesítményű modell is, amit Inverter névre kereszteltek a levegőben bemutatott, elszállós trükkök után. A gépeket maga az ötletgazda, Nagy Gábor tervezte, aki tapasztalt snowboardos és wakeboardos, mérnöki végzettségű, így teljesen a sportolók igényeinek megfelelően fejlesztette ki gépeit.

Az első terveket az interneten található információk és videómegosztókon bemutatott gépek alapján készítette, az első gép legyártásához egy gokartcsapat segítségét kérte, a gokartokban látta a winchgépekhez megfelelő technológiát. Miután az első elkészült, megkezdődött a tesztelés. Számos szárazföldi és vizes próba bizonyította, van jövője a dolognak, még abban az évben bemutatkozott nemzetközi szinten is.

A gépek rendkívül egyszerűen működnek. Karral irányíthatóak, hátrahúzva gázt ad, előre tolva fékez. A nagyobbikon be lehet állítani az indítási erőt is, ami praktikus, ha különböző súlyú deszkásokat húznak vele. A karbantartás sem bonyolult, tizenöt üzemóra után kell olajat cserélni, fél liter benzint eszik óránként.

Főképpen wakeboardosok használják, de snowboardosokat is be lehet húzni vele egy-egy trükkre, mert a géppel sík talajon is könnyen felgyorsulhatnak akár 50 km/órára is, de már arra is volt példa, hogy szörfösöket húztak rá hullámokra.

„Huszonöt gépem készült el négy év alatt, tizenegy országban van belőle, Magyarországon csak 4-5 darab. Ahhoz, hogy maximálisan ki tudd használni, nagyon jól kell tudni wakeboardozni. Lehet oktatásra is használni, de emberigényes. Kell egy kezelő, egy oktató, és kell egy ember, aki visszahozza a kötelet. Volt már, hogy oktattunk vele, volt, aki meg is tanult, de ez nem túl gyakori és elég nagy kitartást igényel.“

A winchezés varázsa a gerillaakciókban rejlik, ezt a formáját itthon is egyre többen űzik. Csúsztak már a Nemzeti Színház taván, az óbudai amfiteátrumban, a Városligeti Tóban, de több vidéki nagyvárosban is kihasználták már az erre alkalmas helyeket. Szabályozni egyelőre nem lehet, mert egy ilyen akciónál gyakorlatilag nincs szabálysértés, nem rongálnak, legfeljebb a víz felülete fodrozódik meg. Annak ellenére, hogy elvileg nem tilos, a deszkásoknak gyakran kell cselhez folyamodniuk, ebből a szempontból nagyon talpraesettek.

A Nemzeti Színház mögötti tavat például úgy tudták megcsúszni, hogy divatfotózást színleltek a szépen feldíszitett vízfelüleleten. Ameddig a fotósok és filmesek dolgoztak, addig a szomszéd telekre becsempészték a winchet, és amint a biztonsági őr elment, kihúzták a kötelet, a wakeboardos pedig már csinálta is a trükköt. Ezzel a technikával nagyjából öt csúszást tudtak bemutatni.

"Volt egy eset, amikor a győri gyaloghídra feltettünk egy nagyteljesítményű gépet, a kötelet és egy deszkást pedig leengedtük az áramlással, és ahogy visszahúztúk, elegendő lendületet szerzett egy szaltóhoz. Az embereknek természetesen tetszett, de azonnal jött a rendőrség és nem rendeltetésszerű használat miatt elküldtek minket. Igazából az egész helyzet definiálhatatlan, mert nem ártottunk ezzel az égvilágon senkinek.“

Egyre több rendezvényük van. Az elején sokaknak szokatlan volt, ezért az első két évben leginkább külföldön versenyeztek és bemutatóztak, de az elmúlt másfél-két évben itthon is egyre több winches rendezvényt bonyolítottak le. Ilyen volt az elmúlt hétvégén befejeződött háromállomásos Indoor Wake Cup, amit pécsi, nagykanizsai és budapesti uszodákban rendeztek meg, de idén először kábelpályás wakeboard-kupafutamok között is bemutatkozik majd a winch.