Eredményesebb sportirányítást hozhat a sporttörvény újraszabályozása

2011.05.03. 13:28

Egyszerűbb, átláthatóbb és eredményesebb sportirányítás jöhet létre Magyarországon a sportról szóló törvény újraszabályozása után – hangzott el a Parlament felsőházi termében kedden megtartott nyílt napon.

A rendezvényt Bánki Erik, az Országgyűlés sport- és turizmus bizottságának elnöke nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, hogy a magyar sport területét átfogóan szabályozza majd az életbe lépő új sporttörvény.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerint a sportról szóló törvény újraszabályozása után új időszak kezdődhet Magyarországon, és hozzátette: még az idén a parlament elé kerülhet a Sport XXI Nemzeti Sportstratégia módosítása is.

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára előadásában a sporttörvény újraszabályozásának előkészületeiről, az azt megelőző egyeztetésekről számolt be. "A sportról szóló új törvény egyik legfőbb célja, hogy a köztestületek száma csökkenjen, ennek következtében a finanszírozás és a sportirányítás átláthatóbbá és egyszerűbbé váljon, valamint jól elkülönüljenek egymástól az állami és nem állami, sportszakmai feladatok" – fogalmazott Czene. Az államtitkár hozzátette: a nem kormányzati szint struktúrájára vonatkozó javaslatok kidolgozását számos európai tagállam állami és civil sportirányítási modelljének áttekintése előzte meg. "Sportéletünk jövőjét az egyeztetések után módosított sportstratégia és az újraszabályozás alatt álló sporttörvény határozza majd meg."

Azt is elmondta, 85 százalékban biztos abban, hogy az Európai Unió jóváhagyja majd a társaságiadó-kedvezményre vonatkozó törvényjavaslatot. "Az új sporttörvény szeptember 1-jén, az új finanszírozási rendszer – beleértve a sportegészségügyet és az új sportbiztosítási rendszert is – pedig 2012 januárjától léphet életbe" – jelentette ki az államtitkár, aki szerint a magyar sport területén leginkább az utánpótlás-nevelésre és a létesítményhelyzet javítására kell koncentrálni, mert ezeken a területeken van szerinte a legnagyobb lemaradás.

Szalay Ferenc, az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának elnöke szerint az új sporttörvény az egyik eszköze a szintén módosítás előtt álló Sport XXI Nemzeti Sportstratégia megvalósításának.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt mondta, időszerű az egycsatornás finanszírozás bevezetése, mert eddig az intézményrendszer túlméretezett volt, a párhuzamosan ellátott feladatok a költségeket is növelték. "Ha elfogadják a javaslatot, és a MOB lesz az egyetlen köztestület, amely a magyar sportot irányítja, akkor partneri kapcsolatot szeretnénk kialakítani az eddigi köztestületekkel, a Nemzeti Sportszövetséggel, a Magyar Paralimpiai Bizottsággal, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségével és a Magyar Szabadidősport Szövetséggel" – fogalmazott Borkai.

A MOB elnöke javaslatot tett arra, hogy ha a sporttörvényt elfogadja az Országgyűlés, és az olimpiai bizottság irányítja majd a hazai sportéletet, akkor az elnökség 11 fős legyen, és öt évre válasszák a tagokat. "Véleményem szerint a közgyűlésnek az olimpiai mozgalomból kellene egy elnököt és egy főtitkárt választania, valamint plusz egy fő alelnököt – mondta Borkai. – Az egyesületi formában tovább működő jelenlegi köztestületek mindegyikéből egy-egy alelnököt kellene választani, a fennmaradó négy helyre pedig szintén az olimpiai mozgalomból érkeznének tagok."

A MOB elnöke szerint az egycsatornás finanszírozási rendszer működésének garanciája az lehet, ha a költségvetésben egyértelműen meghatározzák majd ennek részleteit.  • Hírek
  • Hírek