Jöhet Mourinho utolsó Real-meccse

2011.05.03. 15:24

Jön a szezon ötödik Clasicója, José Mourinho Real-edző csapata eddig egyet nyert, egyet ikszelt, kettőt veszített, két gólt lőtt, nyolcat kapott. A Spanyol Kupát megszerezte, de ha a BL-ből kettős győzelemmel veri ki a Barcelona, azt nehezen magyarázza meg.

"Ha rám hallgattok, bajnokok lesztek" - mondta Mourinho új játékosainak, amikor tavaly júliusban először lépett a Real Madrid öltözőjébe. (Rafael van der Vaart árulta el, aki néhány hét múlva a Tottenhambe igazolt.)

De nem lesznek, a Barca négy körrel a vége előtt nyolc ponttal megy a Madrid előtt a bajnokságban, egymás elleni meccseiken a katalánok ősszel 5-0-ra győztek, majd néhány hete, amikor már nyolc ponttal vezettek, 1-1 lett.

Mourinho a Reallal rosszabbul teljesít a ligában, mint a nyáron egy szezon után eredménytelensége miatt elküldött edző, Manuel Pellegrini. A chílei trénerrel második lett, de így is minden idők legeredményesebb bajnokságát zárta a Madrid: 31 meccset nyert meg - annyit, mint a Barcelona -, 96 pontott szerzett - hárommal kevesebbet, mint a Barcelona -, 102 gólt lőtt - néggyel többet, mint a Barcelona.

Mourinhóval most 21 góllal, hat győzelemmel kevesebbnél járnak Pellegrini mutatóinál, a Barca 28 mérkőzést nyert, ők 25-öt négy fordulóra a zárástól.

Pellegrini Realját tavaly korán, ráadásul alsóbb osztályú csapat verte ki a Spanyol Kupából, Mourinhóval idén megnyerte a sorozatot a klub. A döntőben a Barcát verte 0-0-ás 90 perc után hosszabbításban, 1-0-ra.

Rendes játékidőben négy mérkőzésen Mourinho Madridja egy gólt rúgott a Barcának, büntetőből. Pellegrinié tavaly egyet sem, de csak hármat kapott, két meccsen.

Mourinho a BL-ben is összefutott Xaviékkal, a múlt szerdai madridi első mérkőzésen a Barca 2-0-ra nyert.

A fentiekből látszik, hogy teljesítményben a 38 fordulós bajnokságban visszaesett Mourinhóval a Real Madrid. Az ötkörös, 9 meccses Spanyol Kupában feljavult, a döntőig a Murciát, a Levantét, az Atleticót és a Sevillát kellett kivernie.

A kupagyőzelem szép, de egy Real Madrid szintű klubnál a megnyerése, de legalábbis a döntőbe jutás csak elhatározás kérdése. Mourinho a bajnoki formát látva kénytelen volt komolyan venni a legkevésbé értékes sorozatot, de megszerzésével aligha magyarázza ki a szezont Florentino Perez elnök előtt.

Ahhoz az kell, hogy a kedd esti BL-visszavágón idegenben dolgozza le a 0-2-es hátrányt, kiverje a Barcát a BL-ből, és döntőbe jusson.

Ha nem teszi, megbukik a Realnál. A BL-ben tovább jutott, mint elődje, a kupában pláne, de bajnokságot ígért, ám ott Pellegrininél gyengébben szerepel.

Ráfoghatjuk, hogy összességében előre lépett a klub, de abban biztosak lehetünk, ha a portugál múlt júliusban azzal áll Perez elé, "megnyerem magának a kupát", az elnök finoman elmosolyodik, és keres egy másik edzőt.

José Mourinhótól nagy győzelmeket vártak Madridban, azt az embert látta benne Perez is, akivel megverik a Barcát, és visszaszerzik az első számú spanyol klub státuszát.

Kedden van még egy halvány esélye Mourinhónak, de ha nem csinálja meg a csodát - hiába a kupasiker -, mennie kell.

A Real Madrid eddig mindegyik bukott edzőjét kirúgta, sőt, Jupp Heynckest 1998-ban BL-győzelem után küldte el, egyik legsikeresebb, Mourinho-szintű trénerét, Vicente del Bosquét 2003-ban azért, mert a BL-t nem, csak a bajnokságot nyerte meg. Egy éve Pellegrinit a klub száznál is több évének legjobb bajnoki teljesítményével menesztették. (Bosquét és Pellegrinit maga Perez bocsátotta el.)

Mourinho nem olyan jó fej és nem akkora kedvenc sem a klubnál, sem a szurkolók, sem a szakma körében, hogy épp vele tegyen kivételt Perez.

Ha nem jön össze a fordítás, vagy a kiesés szinte fenomenális játékkal, egyféleképpen kerülheti el a kirúgását: lemondással.