Iván
21 °C
39 °C

Rekordlétszám a százhalombattai öttusa Vk-versenyen

2011.05.03. 15:23

Soha nem látott létszámú férfimezőny versenyez majd a csütörtöktől vasárnapig tartó százhalombattai öttusa Világkupán, a férfiaknál 104-en indulnak Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány a viadal keddi sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy ennél csak világbajnokságon indultak többen, Világkupa-fordulón még sosem. A női mezőny ugyancsak komoly lesz, 74-en küzdenek a döntőbe jutásért, majd pedig az érmekért. Az idei Vk-sorozat harmadik állomásán 36 ország öttusázói szerepelnek, a hazai versenyzők húszan lesznek.

A szövetségi kapitány a felvezető eseményen elmondta, hogy a magyarok számára Eb- és vb-válogató lesz a verseny, de egyébként is érdemes mindenkinek jól szerepelnie, mert a sorozat végén, a Világkupa-döntőben már olimpiai kvótát osztanak, márpedig a fináléba az egyes állomásokon megszerzett pontok alapján lehet elindulni.

Százhalombatta most rendez először öttusa Vk-t, a versenyeknek a szabadidőközpont ad otthon, egymáshoz közel található az 50 méteres nyitott medence, a sportcsarnok és az a mesterséges tó, amelynek a partján a lovaglást és a lövészettel kombinált futást bonyolítják majd le. Vezér Mihály polgármester a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy jó másfél évtizede zajlik tudatosan, szisztematikusan a város imázsának alakítása, amelybe jelentős részben beletartozik sportesemények rendezése:

„Szeretnénk, ha a városról nem csak az jutna az emberek eszébe, hogy ez az ország energetikai központja. Az ipar mellett az idegenforgalmat is fejlesztjük, ehhez igyekszünk biztosítani az infrastruktúrát.”

A Trigránit Világkupán csütörtökön a nők, pénteken a férfiak selejtezőjét rendezik - az első napon vélhetően két, a másodikon pedig három csoportban zajlanak a küzdelek -, majd szombaton és vasárnap a döntőket bonyolítják le a legjobb 36-36 öttusázó részvételével. A belépés a versenyekre ingyenes. A májusi Világkupák 1963 óta íródó történetében döntő többségében férfiversenyeket rendeztek Magyarországon, a mostani lesz az első, hogy a férfiak küzdelme vidéken zajlik majd, a nőknél ez már korábban is előfordult.