Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Pénteken kezdődik a Gyémánt Liga

2011.05.05. 09:44

Pénteken Dohában kezdődik az atlétikai Gyémánt Liga második idénye, amelynek összdíjazása 8 millió dollár. Katarban indul a tavalyi sorozatban második diszkoszvető Kővágó Zoltán is. Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban összesen 14 állomás szerepel a versenynaptárban. A Gyémánt Liga-programjában 32 szám kapott helyet, ebből minden viadalon 16-ot rendeznek meg, kivétel London, ahol két nap alatt mind a 32 számra sor kerül.

Versenyenként 480 ezer dollár az összdíjazás, a győztesek 10 ezer dollárral gazdagodnak. Az első helyezett három, a második kettő, a harmadik egy pontot kap, a sorozat fináléjában pedig (szeptember 8-án, Zürichben és szeptember 16-án, Brüsszelben) duplázódnak a pontok. A számonkénti összetett győztes jutalma 40 ezer dollár lesz. Idén megválasztják a sorozat legjobbját is a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) tagjainak szavazata alapján.

A sorozat egyetlen biztos indulója magyar részről az olimpiai ezüstérmes Kővágó Zoltán, akinek - a dohai verseny honlapja szerint - tíz ellenfele lesz. A Honvéd dobója 2010-ben győzött a sanghaji Gyémánt Liga-versenyen - méghozzá 69,69 méterrel, ami tavalyi legjobbja volt - további három állomáson pedig másodikként végzett.

A 14 Gyémánt Liga-verseny

május 6.: Doha (Katar)

május 15.: Sanghaj (Kína)

május 26.: Róma (Olaszország)

június 4.: Eugene (Egyesült Államok)

június 9.: Oslo (Norvégia)

június 11.: New York (Egyesült Államok)

június 30.: Lausanne (Svájc)

július 8.: Párizs (Franciaország)

július 10.: Birmingham (Nagy-Britannia)

július 22.: Monaco

július 29.: Stockholm (Svédország)

augusztus 5-6.: London (Nagy-Britannia)

szeptember 8.: Zürich (Svájc)

szeptember 16.: Brüsszel (Belgium)