A vízhajtó keserű, de az italba kevés is elég

2011.05.09. 10:35
Ungvári Attila doppingesete az első Magyarországon, amikor a rendőrség nyomoz. Ügyvédje és a szövetség szerint a dzsúdós áldozat. A versenyzőt az elkövető beismerő vallomása menthetné meg a négyéves eltiltástól. Korábbi szobatársa, Taraba Sándor megingott a hazugságvizsgálaton, a fegyelmit indítottak ellene.
Ungvári Attila (Fotó: Földi Imre)
Ungvári Attila (Fotó: Földi Imre)

A Magyar Judo Szövetség egy hónapja kiadott közleményéből kiderült: az MJSZ egyértelműen arra gyanakszik, hogy az Eb-bronzérmes Ungvári Attilát megmérgezték, nem vétkes doppingoló, hanem egy bűncselekmény sértettje, tudta nélkül került a szervezetébe doppingszer.

A versenyző és a hónap végén Eb-győztes testvére, Miklós, valamint edzőjük, Bíró Tamás is hazugságvizsgálatra ment, igazolták szavahihetőségüket. Hétfőn a szövetség megnevezte Taraba Sándort, Ungvári korábbi szobatársát, mint aki ellen fegyelmi eljárás indul. Az elnökségnek 15 napon kell erről hivatalosan döntenie, ez még nem történt meg, Taraba így még nem is tudja, mi ellen kell védekeznie. Az is tény, hogy egyesülete, az UTE főszponzora belső vizsgálatot kezdeményezett, és annak lezárultáig, a helyzet tisztázásáig minden támogatás folyósítását felfüggesztette.

A 27 éves Taraba kedden elmondta, járt hazugságvizsgálaton, de a rendőrség még nem hallgatta ki. A poligráfos vizsgálatán a műszer jelzett.

Ruttner György, a szövetség, valamint Ungvári jogi képviselője szerint azokon a vizsgálatokon, amelyeken a műszer fiziológiai eltérést mutat, az derül ki, hogy az alany nem szavahihető. Ezt Taraba ügyvédje cáfolta, és úgy gondolta, azért jelzett a műszer, mert védencének megvan az elképzelése, hogyan jutott Ungvári szervezetébe a tiltott anyag: ő maga szedte be, valaki segítségével.

„Egy ügyvédnek az a dolga, hogy mentse ügyfelét. A második vizsgálat azért volt szükséges a szövetség által felkért negyedik versenyzőnél, mert az első értékelhetetlen volt, azokra a kérdésekre válaszolt a sportoló egy általa megbízott laborban, amelyekre szeretett volna. A második, a szövetség által kért vizsgálaton már nem, hiszen ez nem kívánságműsor. A poligráfos vizsgálatoknál nem az a fontos, hogy az alany hány kérdésre nem mond igazat, az pedig végképp lényegtelen, hogy a hazug válaszát valaki mivel indokolja. A lényeg a szavahihetőség, ami abban az esetben, ha hazug válaszokat is regisztrálnak, megkérdőjeleződik" – mondta Ruttner.

Taraba Sándor  (Fotó: Földi Imre)
Taraba Sándor (Fotó: Földi Imre)

Az ügyvéd úgy véli, az életvédelmi osztályon profi nyomozók derítik fel az ügyet, és szerinte hamarosan, akár már a nyár elején ki is derül az igazság. "Lehetséges" - felelt arra a kérdésre, hogy véleménye szerint Taraba tudja-e, mi történt Ungvárival, csak még nem mondott el mindent.

Elképzelése szerint Taraba nem véletlenül érdeklődött Ungvárinál, hogy megjött-e már a januári, bakui mintája, hiszen ha az negatív, akkor nem történik semmi, ha viszont pozitív, arról értesítik a hazai szövetséget.

„Meggyőződésünk szerint kevéssel a budapesti Hungária Kupa előtt kapott az italába újabb dózist. A vizsgálat adatai alapján, amit az eddigi poligráfos vizsgálatok is alátámasztanak, teljességgel kizárt, hogy Ungváriék hazudnának, és Attila doppingolt volna. Sokszor használtam az életszerűtlen kifejezést, most is tartom magam ehhez, hiszen Attila majdnem biztosan olimpikon, nincs értelme a kockáztatásnak. Az idegenkezűség egyre nyilvánvalóbb. Maximálisan méltányolná a szövetség, ha az elkövetők, vagy az abban érintettek közül valaki színt vallana, ez komoly enyhítő körülmény lenne. Akiken most bélyeg van, tisztázhatnák magukat. Ha viszont nem jelentkeznek, és az igazságszolgáltatás találja meg őket, teljes szigorra számíthatnak.”

Az ügyvéd kifejtette: iszonyatos a tét. Egyrészt Ungvári Attila karrierjéről is szó van, hiszen négyéves eltiltást is kaphat, amivel nemcsak a londoni, de még a következő olimpiáról is kiírná magát. Az elkövetőre vagy inkább elkövetőkre viszont akár ötéves börtönbüntetés is várhat, mert az aljas indok könnyen igazolható, és testi épség elleni cselekményről van szó, amelyet a büntető törvénykönyv aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntetteként határoz meg.

Ösztöndíjmegvonás

Az áprilisban harmadik Eb-győzelmét szerző Ungvári Miklós edzője, Bíró Tamás nem kapja a Gerevich-ösztöndíjat, mert Attila doppingügye miatt ennek folyósítását felfüggesztették. Több százezres jövedelmétől esik el, miközben az eredmények azt mutatják, tökéletes szakmai munkát végez.
Ungvári Attila sem kapja az ösztöndíjat.

„Ez az ügy azonban lényegesen túlmutat Ungvári Attilán, az egyén másodlagos. Itt arról van szó, hogy az éjszakából jól ismert italba csempészési módszerek megjelentek a sportban is. Nemcsak a sportág, az egész magyar sport iszonyú presztízsveszteségen mehet át, ha a külföldiek nem szeretnének edzőtáborba hozzánk jönni, mert félnek, hogy megmérgezik őket. Már eddig is voltak lemondások. Ki tenné ki magát ekkora kockázatnak, amikor az olimpia jövő júliusban kezdődik? Megdöbbentő kép alakulhat ki rólunk. Ezért is kell minden erőnkkel küzdeni, hogy ez az első eset ne maradjon megtorlatlanul, mert a büntetlenség esetleg másoknak is felhívást jelenthet” – így Ruttner.

Arra nem válaszolt, hogy miért biztos annyira a mérgezésben, a nyomozást nem szeretné veszélyeztetni. „Az elkövetőket leszámítva valamennyiünk érdeke, hogy a nyomozás eredményes legyen.”

Tiszeker Ágnes, a hazai doppingellenőrzéseket vezető szervezet, a MACS elnöke szerint a második esetben sem kellett jelentős adagot az italba csempészni, mert a laborok bomlástermékekből dolgoznak. Így ha kevéssel a verseny előtt került Ungvári szervezetébe a tiltott szer, akkor az is jól kimutatható.

„Sokan kérdezik, tényleg élet elleni bűncselekmény történt-e. Azt gondolom, hogy a dopping önmagában káros az egészségre, kis mennyiség is, nem csak a nagy. Ezek a szerek mind vannak ampulla és tabletta formájában is. A furoszemid vízhajtó, igen keserű, de egy édes italban kis mennyiség nem feltétlenül észrevehető. Ha tablettát törtek össze - azt már ízesítik - egy ital ízében markáns változást nem okoz. Gyorsan eredményt kellene felmutatni, mert ha nem, a nemzetközi szövetség ezekből az eredményekből csak arra következtethet, hogy Ungvári egy testtömegnövelő kúrát kapott, a vízhajtót pedig azért adták neki, hogy gyorsabban ürüljön ki a dopping. Nem tudom, hová jut az ügy, de tartok tőle, még nagyon nincs vége.”