Asztalitenisz-vb: sikeres rajt a nőknél

2011.05.10. 16:36 Módosítva: 2011.05.10. 16:37

Mindhárom magyar női játékos sikerrel vette a keddi első fordulót egyesben a Rotterdamban zajló egyéni asztalitenisz-világbajnokságon, Jakab János és Kosiba Dániel ugyanakkor kiesett.

Lovas Petra egy francia, Tóth Krisztina egy brazil, Póta Georgina pedig egy holland riválison kerekedett felül, egyformán négy játszmában. Győzelmük azért is volt nagyon fontos, mert így szinte biztos, hogy a vb után elkészülő világranglistáról hármuk közül ketten kvótához jutnak a jövő évi, londoni olimpiára. Mindhárman szerdán folytatják szereplésüket egyesben, Lovasra a második körben a lehető legnehezebb ellenfél, a világranglista-vezető kínai Li Hsziao-hszia (Li Xiaoxia) vár.

„Jól játszottam nagyon, éreztem a játékot, ezért lett sima a vége. Egy világbajnoki nyitómérkőzés azért mindig más, mindig nehezebb, de most a második kör lesz az igazán nehéz, mert a világranglista-vezetővel játszom. Úgy tudok akár csak poénokat is csinálni, ha elengedem a kezem. Nekem a maximumot kellene nyújtanom ahhoz, hogy egyáltalán partiban lehessek” -nyilatkozta az MTI-nek Lovas.

Tokióban lesz a 2014-es vb

A nemzetközi szövetség (ITTF) kongresszusának keddi döntése értelmében Tokió rendezheti majd 2014-ben az asztalitenisz-világbajnokságot.
Az már korábban eldőlt, hogy jövőre Dortmundban lesz a csapat-vb, 2013-ban pedig - csakúgy, mint most, Rotterdamban - egyéni vb-re kerül sor Párizsban. A japán főváros szintén a csapatok versengésének ad majd otthont három év múlva.

A vb honlapja szerint a kvalifikációban négy meccset nyerő Kosiba közel volt a bravúrhoz, két meccslabdája is volt a japán Csan ellen, de végül 4-3-ra kikapott. Jakab 0-3 után még szépített a cseh Prokopcovval szemben, a vége azonban 4-2-es vereség lett.

Eredmények

Férfi egyes 1. forduló (a 64 közé jutásért):

Csan Kazuhiro (japán)-Kosiba Dániel 4-3 (5, -6, -10, 7, -9, 11, 3)

Dmitrij Prokopcov (cseh)-Jakab János 4-2 (6, 7, 10, -10, -8, 8)

Női egyes 1. forduló (a 64 közé jutásért):

Lovas Petra-Aurore Dessaint (francia) 4-0 (3, 8, 5, 7)

Tóth Krisztina-Ligia Silva (brazil) 4-0 (7, 8, 9, 6)

Póta-Yana Timina (holland) 4-0 (7, 4, 8, 7)