Olimpiai bajnokok futnak a maratoni váltón

2011.05.11. 16:01

Vasárnap a budapesti Kossuth téren rendezik az ország legnagyobb váltófutó versenyét, a 18. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltót. Az eseményre a fővároson kívül az ország valamennyi megyéjéből érkeznek csapatok és egyéni indulók. A váltófutó verseny a magyar európai uniós elnökség kiemelt eseménye, amelyen politikusok, olimpikonok és ismert televíziós személyiségek is részt vesznek.

Május 15-én, vasárnap 6 fős csapatban fut majd maraton váltót három olimpiai bajnokunk: Storcz Botond kajakozó, Kovács István ökölvívó és Vajda Attila kenus, csapattársuk lesz Kassai Viktor FIFA-játékvezető, Vujity Tvrtko televíziós és Harsányi Levente rádiós műsorvezető. Részt vesz az eseményen további két olimpiai bajnokunk, Kammerer Zoltán kajakozó és Novák Ferenc kenus is. Mivel a 18. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltót a Külügyminisztérium felvette a kiemelt EU elnökségi programok közé, az EU Elnökségi Futás keretében német, francia, spanyol, szlovén, román és holland 3 fős váltócsapatok versengenek majd a Külügyminisztérium munkatársainak váltóival.

A 18. K&H olimpiai maraton és félmaraton váltó fővédnöke Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere, az esemény egyik rajtának indításánál Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő is jelen lesz.

A Parlamenttől indulva három távon lehet váltót futni az eseményen – számos céges és katonai váltó is indul a közel 1000 csapat között. Maratoni táv futható 6 fős váltóban (6 x 7032,5 m), félmaratont lehet teljesíteni 3 fős váltóban (3 x 7032,5 m), a rövid távok kedvelői pedig a minimaraton 3 fős váltójában (3 x 2011 m) állhatnak rajthoz. A versenyen egyéni félmaraton (21 km) is teljesíthető.

A szervező Budapest Sportiroda-BSI 40 kilogramm banánt, 10 kilogramm szőlőcukrot, 152 liter isoitalt és 3200 liter vizet oszt majd szét a futóknak a három frissítőállomáson.