Veszélyes a frizurája, kiállítom

2011.05.12. 12:47

Az ausztrál szabályok szerint játszott futball-ligában (Australian Rules Football) Nathan van Somerent mohikán frizurája miatt küldték le a pályáról a Simpson Tigers-Otway Districts-mérkőzésen.

A játékvezető úgy ítélte meg, hogy Someren bezselézett, tüskés taraja kiszúrhatja valamelyik játékostársa szemét.

A meccs előtt a bíró mondta nekem, hogy nem játszhatok ilyen hajjal, mert túl veszélyes. Mi azt hittük, csak viccel velem, már máskor is megesett, hogy a bírók ugrattak a frizurám miatt, most sem gondoltam mást - nyilatkozta Someren a meccs után.

Viccről azonban szó sem volt, a játékvezető a harmadik negyedben, amikor Someren csereként beállt, egyből leküldte a pályáról a játékost. "Azt hiszem, már mondtam, hogy ilyen frizurával nem jöhet a pályára, le kell mennie - utasította a bíró. (Az ausztrál fociban nincs klasszikus kiállítás, de végleges csere van.)

A játékvezetői testület vezetője, Gerard Ryan azóta elismerte, hogy a meccset fújó kollégájuk túl szigorúan értelmezte a játékosok testi épségének megóvására vonatkozó szabályt.

Someren már évek óta így játszik, megerősítette, megtartja festett taraját, mert a barátnőjének és a fodrászának is tetszik.

A legtöbb sportágban már szabályozták, hogy sérülést könnyen okozható órával, ékszerekkel, ruhadarabokkal nem lehet pályára lépni, de frizurát eddig sehol nem tiltottak.