Szeretem, ha sok mászás van benne

2011.05.15. 10:19
Poór Brigitta az extremadurai triatlon világbajnokságon aranyérmet szerzett az U23-asok között. Többnyire Xterra triatlonokon indul, ott a kerékpárt és a futást durva terepre és emelkedőkre viszik, a vb-n a pálya könnyűsége okozott gondot neki.

A Nemzetközi Triatlon Szövetség kompromisszumot kötött az xterrásokkal, az első hivatalos terepvilágbajnokságot nézőbarát körülmények között rendezték Spanyolországban. A triatlonisták egy tóban úsztak, majd a tó körül kijelölt bringa- és futópályán köröztek.

“Nem volt túl izgalmas a terep, én szeretem, ha sok mászás van benne, de itt csak egy-két kisebb emelkedő volt. De ugyanúgy kell nyomni rajta, ez az, ami minden terepet hasonlóvá. tesz. Egyedül az tette izgalmassá, hogy az előző napi esőtől vizes és saras lett a pálya."

A könnyű terep sok országúti triatlonistát is elcsábított, ezt Poór is megtapasztalta. Az úszás után a terepversenyeken ritkán induló észt Kairi Schmidt vezetett, mintegy másfél percet vert Poórra az egykilométeres távon. Rajta kívül még három U23-as előzte a magyart. A 20 kilométeres kerékpáron Poór nagyot ment, mindenkit befogott, a váltásra már hétperces előnnyel érkezett. A depóban tudta meg biztosan, nincs előtte senki, egyetlen egy kerékpárt sem látott lerakva, versenytársai még tekertek. A hatkilométeres futáson már nem volt sok izgulni valója, hatalmas előnyét simán megőrizte. Korosztályában világbajnok lett, az abszolútban 15.-nek futott be.

Hiába tekert nagyon jól, a soproni tritalonista úgy gondolja, ebben a számban tudna még nagyot előrelépni. “Kerékpározásban kapom a hátrányomat a felnőtt versenyzőktől, közel tíz percet is, hiába fejlődtem sokat az utóbbi időben”. A Zaboo Pro Team és az X2s versenyzője - hogy minimalizálja a különbséget - rendszeresen indul hegyikerékpáros versenyeken (a hétvégén Grazban versenyez), ezt gondolja a legjobb módszernek technikája fejlesztéséhez. Erre szüksége is van, most utolsó éves az U23-asok között, jövöre már a felnőttek között versenyez.

Az április vége még nem kimondottan a versenyidőszak, Poór itthon a téli hidegben kezdte meg felkészülését a versenyre, meleg égövi edzőtáborozásra nem volt lehetősége. “Az edzéseim ugyanolyanok voltak, mint máskor, csak annyiban különböztek, hogy jól be kellett öltözni, és lámpa is kellett a biciklire”.

A versenyidőszakban elsősorban Xterra-futamokon indul majd, de júliusban itthon nyerhet világversenyt, a tereptriatlon Európa-bajnokságot Visegrádon rendezik.