Overdose legnehezebb versenyét futja

2011.05.20. 19:19 Módosítva: 2011.05.20. 19:20
Két éve Overdose favoritként indult volna a Haydock Parkban, akkori angliai futama súlyos betegsége miatt meghiúsult. Szombaton 16 órakor bizonyíthatja kivételes képességeit a Temple Stakes versenyen.

A bukmékereknél első számú favorit a hat éves pej mén, a szakértők szerint a jó oddszok elsősorban népszerűségének szólnak, nem a valós esélyeknek. Nem a győzelem a tét, hanem hogy a ló képes lesz-e kimagasló formát mutatni és az élbolyban végezni az ezer méteres versenyen.

"Overdose dolga roppant nehéz lesz. Hiába Group II-es a verseny besorolása, Group I-es mezőny jött össze, mivel az ascoti indulók közül sokan nézték ki ugyanezt a futamot felkészülés gyanánt. Overdose ilyen társaságban csak az érvénytelenített párizsi versenyén futott" - írja a pannoniaoverdose.hu.

A 14 rivális közül a címvédő Kingsgate Native és Markab a futam legnagyobb esélyese. Borderlescott mindig az élbolyban, vagy annak közvetlen közelében végez, Sole Power és Tangerine Trees esetében pedig szombati formájukon múlik, meddig jutnak. Kérdés, hogy Overdose képes-e versenyben lenni ezzel az öt lóval. Ha igen, akkor idén Európa legnagyobb sprinterversenyeiben is eséllyel indulhat.

A pálya nem sík, a Haydock Parkban a start után két kisebb emelkedő is van. Ennek azért van jelentősége, mert Overdose korábban szinte mindig teljesen sík pályán futott, az angol lovak viszont jobban hozzá vannak szokva a dimbes-dombos viszonyokhoz. Ennél már nehezebb lesz az ascoti pálya, ahol az emelkedő jóval meredekebb.

Overdose címlapsztori Angliában

Overdose-zal a címlapján, a hangzatos "A budapesti ágyugolyó leszállt" címmel jelent meg a világ legtekintélyesebb lóverseny szaklapja, a Racing Post. A ló a Racing & Football Outlook, az angol sportfogadók hetilapjának borítójára is felkerült „A hatalmas magyar” címmel. Nem csak szombati versenyével foglalkoznak, külön cikkben is méltatják.

Overdose első 12 versenyét megnyerte, majd súlyos, pályafutását veszélyeztető sérülést szenvedett 2009-ben. Miután felépült a savós patairha-gyulladásból, 2010 augusztusában - 14 veretlen futás után - kikapott Baden-Badenben. Azóta április 17-én, a németországi Hoppegartenben versenyzett először, ahol ismét régi önmagát mutatta: meggyőző stílusban futva, új pályacsúccsal győzött.

Következő versenye a tervek szerint a június 14-i Royal Ascot lesz, ha a főpróbának szánt szombati futamban (a SportM közvetíti) jó formát mutat.