Hatvan tonnát mozdított meg az erőemelő

2011.05.22. 19:26

Több mint hatvan tonnát, két egymás mögé kötött, térkővel megrakott pótkocsis kamiont mozdított meg vasárnap délután Sinka Zsolt erőemelő világbajnok Szentesen.

Az elmúlt évben tucatnyi erőrekordot felállító sportolónak új, hivatalos Guinness-rekordot azonban nem sikerült felállítania, mert a járműszerelvény csupán két-három métert gurult.  A sikeres csúcsdöntéshez pedig legalább tíz métert kellett volna húznia a terhet.

A feladat során a legnagyobb erőt a teher megmozdításakor kell kifejteni, mivel ekkor a tapadási súrlódást is le kell győzni. Ez Sinka Zsoltnak többszöri nekiveselkedés után sikerült is, utána azonban cipőjének talpa mindig megcsúszott a poros, néhol olajfoltos aszfalton.

A sportember elmondta, korábbi saját 50,5 tonnás rekordját mindenképpen lakóhelyén Szentesen szerette volna megdönteni. Ezért annak ellenére is vállalkozott a vasárnap délutáni kísérletre, hogy felszerelését néhány órával korábban ellopták. Az erőpróbához a testére szerelt speciális beülőt egy alpinistától, a kamionhoz csatlakozó hevedereket pedig a tűzoltóságtól kapta kölcsön röviddel a próbatétel előtt.

Sinka Zsolt, ígéretet tett arra, hamarosan újra megpróbálja a rekorddöntést, de akkor a teher már hetven tonna lesz.