Műlábbal ért 8516 m magasra Erőss Zsolt

2011.05.22. 12:59 Módosítva: 2011.05.22. 13:37
Erőss Zsolt és Gál László szombaton elérte az 8516 méter magas Lhoce csúcsát, ezzel 11-re növelték a magyarok által megmászott nyolcezres hegyek számát.

A Mount Everest társhegyének sikeres csúcstámadását követően a két mászó késő éjszaka érte el a 7900 méteren lévő IV-es tábort, jelenleg pedig már a III-as táborban vannak. Állapotuk jó, csak fáradtak - tájékoztatott Vincze Szabolcs sajtófőnök.

A Magyarok a világ nyolcezresein sorozatának 2011-es expedíciója során Erőss Zsolt a kilencedik, Gál László pedig az első nyolcezres csúcsát mászta meg, rögtön a világ negyedik legmagasabb hegyével kezdve. A Lhoce a magyar expedíciós hegymászás tizenegyedik nyolcezrese.

A magyar csapat május 24-én hagyja el az Everest alaptáborát, és indul el Lukla felé.

Erőss Zsoltot, a Mount Everest első magyar meghódítóját, tavaly januárban a Magas-Tátrában lavinabaleset érte, és térdtől lefelé amputálni kellett jobb lábát. Egy újonnan kifejlesztett műlábbal vágott neki a Lhocénak. Elindulása előtt azt mondta: "úgy érzem, hogy tavaly szépen tudott fejlődni a lábam, és ez azóta is tart. A rehabilitáció időszakát ugyanakkor lezártam, ez a túra már nem az. Remélem nem fogom hátráltatni a csapatot sőt, vissza tudok kerülni a húzóemberek közé."

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciós sorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó.