Kilenc magyar a ritmikus gimnasztika Eb-n

2011.05.24. 10:48

Felnőtt egyéniben Vass Dóra és Forray Fanni, a junioroknál pedig a hétfős együttes kéziszercsapat képviseli Magyarországot a ritmikus gimnasztikázók pénteken kezdődő minszki Európa-bajnokságán.

A hazai szövetség (MATSZ) tájékoztatása szerint a nyílt viadalon a kontinens bármely országának versenyzője szerepelhet, a legjobb 20, de nemzetenként legfeljebb kettő pedig részvételi jogot szerez a jövő évi top Eb-re.

A magyarok közül Vass a legesélyesebb a jó szereplésre, legnagyobb ellenfelei az azeri, a bolgár, az ukrán, a spanyol és az olasz versenyzők lesznek.

„Fő célom, hogy négy hibátlan gyakorlatot mutassak be, aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elegendő - idézte a MATSZ keddi közleménye a 19 éves rg-st. - Jelenleg valamennyi szert egyformán szeretem, mindegyiket másért. Nagyon szeretnék a 15. hely környékén végezni összetettben.”

Az egyéni versenyben - amelyben Forray is érdekelt lesz - pénteken a karika- és a labda-, szombaton pedig a buzogány- és a szalaggyakorlatokat mutatják be.

„Nagy álmom, hogy Dóra az összetettben a 13. hely körül végezzen, de akkor sem leszünk elkeseredve, ha csak 16. lesz - mondta Némethné Érfalvy Nóra, Vass edzője. - Ha így tud teljesíteni, nagy reményekkel indulhat az őszi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a kvótáért.”

A Böröcz Bianka, Szalai Hanna, Varhanyovszky Kincső, Varhanyovszky Villő, Kiss Barbara, Hesz Dominika és Tóth Mercédesz alkotta junior együttes kéziszercsapat pénteken és szombaton is öt kötélgyakorlatot mutat be, a korosztályos versenyzők ugyanis csak egy szerrel lépnek szőnyegre az Eb-n. Szerdán és csütörtökön pódiumedzések zajlanak a kontinensviadal színhelyén.