Arsavint kínozta földharcban a magyar edző

2011.05.25. 11:34

Szanyi Nagy Gábor Pakson tanult dzsúdózni, Kovács Antal edzőpartnere is volt, a válogatottságig nem jutott el, egy korai sérülés miatt abba kellett hagynia. Már 1993-ban klubot alapított Magyarországon, edzői papírokat szerzett, de nem itthon folytatta, mert nem látott lehetőséget a kitörésre. 2008-ban Londonba ment, nem tervezett hosszú távra, ám azóta az angol fővárosban él, és ha az olimpiára nem is készül tanítványaival, hosszú távú tervei vannak az Arsenalnál.

A nagy londoni futballklubok (Chelsea, Arsenal, Tottenham) a futballon kívül másik négy sportágat is megmutatnak a mozogni vágyó gyerekeknek. A dzsúdó mellett a röplabdát, a tollaslabdát és a pingpongot kezdhetik el, nem egyesületi szinten - nincsenek a klasszikus értelemben vett szakosztályok -, de klubok hathatós anyagi támogatásával.

„Kilenc vagy tízéves gyerekek is jönnek hozzánk, azokból az iskolákból, ahonnan az Arsenal kiválasztja a gyerekeket. Van, hogy a futball mellett dzsúdóznak, de van, hogy a futball nem is érdekli őket. Az Arsenal-stadion mellett hamarosan egy sportbázis épül, távlati tervem az, hogy majd egyszer ott tartsak órákat. A szakosztályhoz nehezen adná a nevét a klub, de a szoros együttműködésből talán mindketten jól jönnénk ki” – mondta Szanyi.

A klubnál ismerik, egyik sportágnépszerűsítő óráján Arsavin és Diaby is ott volt. „Nem lehetett nagy küzdelem, nagyon vigyáztak rájuk, Arsavin csak földharcot vállalt, de azért megszorongattam, amennyire lehetett. Diaby Franciaországban dzsúdózott, vele egy-két dobást is be lehetett mutatni, és nem is sértődött meg, amikor a tatamiba csapódott. Mindketten élvezték, még ha igazi PR-esemény volt is, jó visszhangja volt, bízom benne, lesz folytatása.”

A 41 éves Szanyi az Arsenal edzőtanfolyamain is szokott órákat tartani, a futballtrénerek elsősorban az esési technikák iránt fogékonyak.

„Kidolgoztam egy futballspecifikus edzésprogramot, dvd-n szeretnénk megjelentetni – a dzsúdóedzéshez is viszek focilabdát -, és nem titkolt vágyam, hogy Arsene Wenger kezébe is eljuttassam. Nagy segítséget adhat ugyanis a sportág esési gyakorlata, amikor vállal egymásnak mennek a játékosok a levegőben, vagy egy fejelés utáni egyensúlyvesztésnél is segíthet. Kapusoknak is tudnék hasznos tanácsokat adni. Majd a jövő eldönti, mire jutunk."

A brit olimpiai dzsúdócsapattal laza a kapcsolata - egy éremnél többre nem számíthatnak -, a magyarokkal annál szorosabb, Karakas Hedvig edzőjével már meg is állapodott, helyet biztosít nekik a verseny előtt.

„Nem csak nekik áll az ajánlatom, más magyarok előtt is nyitott vagyok, Bor Barnának például már harcsapörköltet is ígértem.”