Bolt ideges volt, csak két századdal nyert

2011.05.26. 22:55

A világ leggyorsabb embere, a jamaicai Usain Bolt a várakozásoktól némileg elmaradva 9.91 mp-cel honfitársát, Asafa Powellt mindössze néhány centivel megelőzve győzött idei első versenyén, az atlétikai Gyémánt Liga-sorozat csütörtöki, római állomásán.

A háromszoros olimpiai és háromszoros világbajnok, a százon és kétszázon egyaránt világcsúcstartó Bolt a verseny előtt arról beszélt: életében először feszültnek érzi magát egy verseny előtt, nem tudja, mire lesz képes.

A futása magyarázatot adott idegességére: a rajt után - a tőle megszokott módon - szinte az egész mezőnnyel szemben hátrányba került, de ezúttal a folytatás nem a szokásos volt.

Fogcsikorgatva, az utolsó métereken érte be korábbi rekorder honfitársát, és nagyon pici előnnyel haladt át a célvonalon, így nemhogy saját csúcsától (9.59 mp), de a világ idei legjobbjától, a szintén jamaicai Steve Mullings 9.90-es eredményétől is elmaradt.

Powell végül 9.93 mp-cel lett második, míg a harmadik helyen a világ első 10 mp-en belül futó fehér bőrű sprintere, a háromszoros Európa-bajnok francia Christophe Lemaitre ért célba kereken 10 mp-cel.

A nap egyik legkiemelkedőbb produkciója a férfi 400 gát győztesének, a dél-afrikai Louis Jacob van Zylnek a nevéhez fűződik, aki 48 mp-en belüli idővel lett első (47.91 mp), és annak ellenére nyert magabiztosan, hogy a mezőnyben ott volt az olimpiai bajnoki címvédő amerikai Angelo Taylor és honfitársa, a legutóbbi két vb-n aranyérmes Kerron Clement. Előbbi harmadik, utóbbi pedig az utolsó, kilencedik helyen ért célba.