Veres Győző hamvai Budapestre kerülnek

2011.05.30. 15:35

Június 24-én a Szent István Bazilikában helyezik el Veres Győzőnek, a súlyemelés első magyar világbajnokának hamvait - tájékoztatta az egykori versenyzőtárs, a család nevében eljáró, s a temetkezést szervező Szűcs József hétfőn az MTI-t. A kétszeres olimpiai bronzérmes, összetettben kétszeres vb-győztes sportembert február elsején hosszas betegség után, 74 éves korában, Melbourne-ben érte a halál. Kívánsága az volt, hogy Magyarországon temessék el, hamvait a családja hozza haza.

A Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Súlyemelő Szövetség és a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség közös halottjának földi maradványait a június 24-én, 15 órakor kezdődő végső búcsún a keresztényi gyászszertartás szerint helyezik el a bazilika altemplomának urnatemetőjében, a Liszt Ferenc teremben. A kegyeletet a bazilika főoltáránál aznap 14 órától lehet leróni.

Veres Győző 1936. június 13-án született Berekböszörményben. Debrecenben kezdett komolyabban foglalkozni a súlyemeléssel, amelynek első olimpiai érmét 1960-ban, Rómában ő szerezte Magyarországnak. 1962-ben és 1963-ban összetettben világbajnok lett, majd 1964-ben, Tokióban ismét az olimpiai dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az 1968-as, mexikóvárosi ötkarikás játékokon negyedik volt összetettben, 1970-től pedig már csak az edzőségre koncentrált: a válogatott mellett és klubjában, a Tatabányában dolgozott. 1973-ban elfogadott egy Törökországból érkezett ajánlatot, s többé nem is tért vissza Magyarországra. 1974 végén Ausztráliában telepedett le, ahol egy autókereskedésben dolgozott nyolc évvel ezelőtti nyugdíjazásáig.