A polgármesternek nincs jegye az olimpiára

2011.06.02. 12:01
A londoni olimpiai játékok jegyeire elvileg mindenki egyenlő eséllyel pályázhat, sorsolással döntik el a jelentkezők között, ki mehet el egy-egy versenyszámra. A nehezen vitatható eljárás kínos eredményeket is hozott. Nem jutott jegyhez többek között Boris Johnson, london polgármestere, és brit éremesélyesek családtagjai is arra kényszerülhetnek, hogy a tévében nézzék a játékokat.

Május 31-én tartották az első sorsolást az olimpiai jegyigénylők között, 250 ezren egy tikettet sem nyertek, míg mások jóval többet kaptak annál, mint amennyit reméltek. Az egyenlő esélyeket torzította, hogy egy személy több jegyigénylést is leadhatott, csak azt kellett átgondolnia a pályázónak, mennyit hajlandó költeni rá. Persze sokan túlzásokba estek, és a valós anyagi helyzetüket nem mérlegelve jelentkeztek a jegyekért.

A Guardian által megszólaltatott  Stephen Hunt 11 ezer fontot fizetett a jegyekért, dupláját annak, amit szeretett volna. Huntnak nem jött be a valószínűségszámítás. Úgy gondolta, 36 ezer fontos jegyigénylésnél lehet akkora szerencséje, hogy 5500 értékben nyer. Ez a fajta sorsolás egyértelműen a kockázatvállalóknak kedvez; akik csak kevés jegyet mertek kérni a pénz miatt, nem is voltak sikeresek. Az első körben 250 ezer pályázó maradt jegy nélkül, köztük olimpiai bajnokok is vannak.

A brit olimpikonok a szabályok szerint két jegyet igényelhettek, ha továbbiakat akartak, ők is csak a sorsolásban reménykedhettek. Bradley Wiggins háromszoros olimpiai bajnok kerékpárost felesége és két gyermeke nézte volna a helyszínen, de a jelen állás szerint egyikük otthon marad. “Nem kapott jegyet a feleségem és a gyerekek, hogy megnézzék a csapatüldözéses versenyt. Nem baj gyerekek, majd megnézitek aput a tévében” - méltatlankodott Wiggins a Twitteren.

Hasonlóan járt a 17 éves műugró, Tom Daley is. “Az anyukám a bankból vett ki pénzt az olimpiai jegyekre, de csak a negyedét kapta meg annak, amennyit szeretett volna. Remélem, azért még jut jegy a családomnak, hogy megnézhessenek engem.”

London polgármestere, bár nem kapott belépőt, megvédte az elektronikus sorsolást. "Büszke vagyok rá, hogy brit vagyok. Semmilyen másik kultúrában vagy országban nem fordulhatott volna elő, hogy a rendező város polgármesterének sorsoláson kellett volna jegyet igényelnie magának és családjának, és végül elutasítják.” Johnson nem adja fel, a következő körben megint próbálkozik.

A nyertesek sem lehetnek teljesen elégedettek, mert még nem tudják, milyen eseményre vagy napra kaptak jegyet. A szervezők azt ígérték, hogy június 24-éig minden részletet tudatnak jegytulajdonosokkal.