Weber nyerte a Vecsés Kupát

2011.06.03. 19:42

Két magyart megelőzve az amerikai Chester Weber nyerte a négyesfogatok pénteki díjhajtását a Vecsés Kupáért 19. alkalommal kiírt nemzetközi fogathajtó versenyen, amely a legmagasabb kategóriájú viadalok közé tartozik Európában.

A második versenynap reggelén jószerivel többen kémlelték aggódva az eget, mint a díjhajtó négyszöget, mivel a csütörtöki program végét elmosta az eső. Olyan felhőszakadás zúdult a pályára, hogy se hajtó, se bíró, se ló nem látott maga elé szinte egy méternyire sem. Ezúttal azonban nagyon szép, nyárias időben mutatták be programjaikat a versenyzők, az előző napon pórul járt pónifogatosok a királykategória résztvevői után vehették birtokba a pályát.

A négyesek között hét ország 21 hajtója szállt bakra. Mindent elárul, hogy a mezőny hat legjobb hajtója nem kevesebb mint 15 világbajnoki aranyérmet gyűjtött eddigi pályafutása során. Ennek megfelelően kiváló, iskolázott programokat láthatott a közönség.

A győzelmet Weber szerezte meg, aki tavaly Kentuckyban a Lovas Világjátékokon a dobogó második fokára állhatott fel csapatban. Programja kimagasló volt, több mint hat ponttal előzte meg a házigazda hajtót, a csapatvilágbajnok Dobrovitz Józsefet, akinek szinte minden családtagja bakra szállt ezen a napon, ugyanis felesége volt a segédhajtója, míg 19 éves fiuk, ifjabb Dobrovitz József versenyzőként mutatta be tudását, s lett végül hetedik. A harmadik hely a hatszoros világbajnok Lázár Zoltánnak jutott.

A hét végén igen izgalmas folytatásra van kilátás a Dobrovitz Lovasparkban, miután a második és hetedik hajtó között alig több mint hét pont a különbség.

Szombaton 9 órától a maratonhajtással folytatódik a Vecsés Kupa, majd vasárnap az akadályhajtással zárul a verseny.

A ketteseknél a magyarok számára vb-válogató, míg a négyeseknek Világkupa-pontokat adó eseményre összesen 11 ország 72 - kettes, négyes és póni - fogata érkezett.

Eredmények, négyesfogatok, díjhajtás:

1. Chester Weber (amerikai) 37,25 hibapont

2. Dobrovitz József 44,03

3. Lázár Zoltán 45,31