Kegyetlen meccs a német kézisek ellen

2011.06.05. 10:41

Németország-Magyarország, női kézilabda vb-selejtező, Balingen, 18.30

H: 1,45 D: 10,00 V: 3,1

Az olimpián nagy rohammal, Pálinger bravúrjaival nyertünk. A szakág sorsát évekre meghatározza a mai és a jövő heti eredmény.

Egy éve a férfi kézilabda-válogatott vívott létfontosságú világbajnoki selejtezőt, most a női. A férfiak is idegenben kezdtek, és a Szlovénia elleni kétgólos vereség megalapozta, hogy egy jó hazai eredménnyel tovább lehessen jutni. (Így is lett, egy góllal ment tovább Mocsai csapata.)

A női kapitány, Mátéfi Eszter is azt hangsúlyozza a németek ellen, nem egy meccset kell megnyerni, hanem kettőre kell felkészítenie úgy a csapatát, hogy egy hét múlva Győrben meglegyen az a különbség, amelyik a brazíliai vb-re jogosít.

Mátéfit lehetne kritizálni is emiatt a kijelentés miatt, de nem érdemes, mert nem tudjuk, mi zajlik a csapatban, és nyilván szeretné a feszültséget elviselhetőre csökkenteni. Mert a feszültség kézzel fogható, nem engedte be például a sajtót az utolsó edzésre.

A lélektani hadviselést a németek úgy kezdték, hogy egy olyan panzióba helyezték el a mieinket, ahol lakodalom volt, a dán EHF-ellenőrt a helyszínre kellett hívni, ennélfogva vélhetően nem a legpihentebb a magyar csapat.

A németeknél nemcsak a szakág jövője, hanem az egész kézilabdázás a tét, hiszen a férfiak leszerepeltek a januári vb-n – Magyarország ütötte el őket az olimpiai selejtezőtől -, az Eb-re való kijutásuk is veszélyben, mert Ausztria szorongatja őket. (Ha nincs Eb, nincs olimpia sem.) Ha a nők nem lesznek ott a vb-n, az olimpia is ugrott, noha Németország Pekingben két csapattal volt jelen.

Nekünk persze ezzel nem szabad foglalkozni, mert a hazai szakágat is jelentősen visszavetheti, ha most nem lesz olimpiai kvalifikáció, hiszen a csapat legutóbb a négyben volt, és erre Londonban is minden esélye meglehet.

De addig haladjunk csak sorjában, nagyon nehéz, fizikailag roppant megterhelő meccs vár ránk, mert ha csak a Lipcsét vesszük, a BL-ben arra feltétlen jó volt, hogy rendre összetörje riválisa játékát.

Az építkezés annyira már nem ment, de a nagyon kellemetlen stílussal elérte, hogy kevés lőtt góllal is meccset lehetett ellenük nyerni. (A Lipcse 24-nél többet egyszer sem dobott a középdöntőben.)

A németeknél új dán edző (Heine Jensen) irányít, aki Lipcsében is dolgozik párhuzamosan. Mivel nem tudott sok időt együtt tölteni a csapattal, valószínű, hogy egy masszív védekezésben látja a megoldás kulcsát, hiszen sokkal könnyebb ütközni, rombolni, mint improvizatívan támadni.

A 2006-ban a világ legjobbjának választott Krausét reaktiválta, mondván egy ilyen nehéz meccsen mindenkire szükség van, már csak lélektani szempontból is. Jurack ott lesz átlövőben, az ő semlegesítése kulcsfontosságú, ezt általában sikerül is megoldani.

A magyar kapuban Pálingernek nagyon fontos szerepe lehet a kemény védekezés mellett. Ha tíz percig nem kap gólt, garantált a jó eredmény. Ha a támadásokban a Görbicz-Zácsik-Szamoránsky háromszög jól működik – Szucsánszky vagy Bulath is bevethető akár két poszton is -, nagy az esély gólokra, illetve arra is, hogy a szélsőknek megteremtik a területet.

Nem várható tehát sok gól, negyvennyolcnál húzták meg a határt a fogadóirodák, de talán még annyi sem lesz. A magyar siker háromszoros pénzt hoz, reálisnak látszik. Sérült pillanatnyilag nincs, érdemes kockáztatni, akár a hendikepes megoldást választani, mert két gólnál egyik csapat sem jobb a másiknál.

Az olimpián egy nagy fordítással 25-24-re nyertünk, a 2007-es vb-n 30-30 volt az eredmény.