2 évre tiltották el a dzsúdós Ungvári Attilát

2011.06.08. 15:11

A Nemzetközi Cselgáncs Szövetség doppingvétség miatt kétéves eltiltással sújtotta a 73 kg-os Ungvári Attilát, aki így nem indulhat a londoni olimpián.

A döntés értelmében a cselgáncsozó büntetése 2013. március 7-én jár le. A hatályos szabályok szerint még a 2016-os olimpián sem vehet részt.

Az IJF akkor törli az eltiltást, ha a magyar rendőrség perdöntő bizonyítékokat szolgáltat Ungvári ártatlanságáról. Az IJF mellékbüntetésként Ungvári három eredményét - a Hungária Kupa első, a párizsi Grand Slam-viadal második és a bakui Vk harmadik helyezését - törölte.

A versenyző ártatlannak vallja magát és fellebbez - tájékoztatta a szövetség az MTI-t.

Ungvári Attilának januárban a bakui Világkupán, majd februárban a budapesti Hungária Kupán - utóbbin aranyérmet nyert - adott mintájában találtak doppinglistás anyagokat, sztanozololt és furoszemidet (vízhajtót), de szerinte valaki szándékosan rakott tiltott szereket az italába.

Ungvári, valamint edzője, Bíró Tamás is hazugságvizsgálaton járt még  télen, a poligráf szavahihetőségüket igazolta.

Súlycsoportbeli riválisa, Taraba Sándor ugyancsak alávetette magát a vizsgálatnak, nála a műszer elváltozást mutatott. Taraba ellen a szövetség fegyelmit indított.

A BRFK életvédelmi osztálya mérgezés gyanújával nyomoz.